Стандард
БИЗЛАЈФ

Австралија инвестира милијарда долари за да го спаси туризмот

Австралиската влада во четвртокот претстави пакет туристичка поддршка во износ од 928 милиони американски долари, со цел зајакнување на локалното патување, додека меѓународните правци остануваат затворени заради пандемијата на коронавирус.

Кошницата со субвенции за авионски билети за патници, ефтини заеми за мали туристички компании и финансиска помош за двете најголеми авиокомпании во земјата е дизајнирана да му помогне на туристичкиот сектор да преживее се додека не се вратат странските туристи.

„Овој пакет ќе однесе повеќе туристи во нашите хотели и кафулиња, во обиколка и истражување на нашиот двор“, рече австралискиот премиер Скот Морисон.

„Ова значи повеќе работни места и инвестиции за секторот за туризам и авијација, додека Австралија оди кон победа во борбата против КОВИД-19 и ограничувањата што наштетија на многу компании“, додаде тој, пренесува SEEbiz.

Туризмот е главниот двигател на растот на австралиската економија, генерирајќи бруто домашен производ (БДП) од 60,8 милијарди американски долари во 2018/19 година и вработување на околу 5% од работната сила во земјата.

Секторот беше сериозно погоден кога Австралија ги затвори своите меѓународни граници пред една година – со неколку исклучоци за враќање на граѓаните и некои други – за да се спречи ширењето на КОВИД-19.

Серија внатрешни затворања на државните и територијалните граници само го влошија падот.

Пакетот за поддршка вклучува 200 милиони долари за двете најголеми авиокомпании во земјата, Qantas Airways Ltd и Virgin Australia од април до октомври.

Субвенциите од 50% на околу 800.000 авионски билети ќе бидат насочени кон дестинации кои во голема мера зависат од странски туристи и ќе бидат достапни од 1 април до крајот на јули.

Поврзани вести

Ги запознаваме ретките болести: Каролиева болест

Влатко Зорба

10 знаци кои покажуваат дека сте лидер

Влатко Зорба

Римац во C_Two се тркаше со Porsche Taycan, еве кој победи (ВИДЕО)

Влатко Зорба