Стандард
БИЗЛАЈФ

Џеј Зи инвестира во марихуана

Американскиот рапер и продуцент Џеј Зи, сопруг на пејачката Бијонсе, основа инвестициски фонд од 10 милиони долари за поддршка на малите бизниси во секторот марихуана, сопственост на Афроамериканци.

Шон „Џеј Зи“ Картер, кој сака да биде лидер во индустријата за легална марихуана во САД, го создаде тој инструмент за ризичен капитал откако купи платформа за директна продажба на потрошувачи во Калифорнија, Каливa.

„Со почетни 10 милиони американски долари и годишна инвестиција од најмалку 2 проценти нето добивка, ние се свртуваме кон диверзификација на лидерството во трговијата и работната сила“, рече матичната компанија Parent (порано Subversive Capital), чиј „голем визионер“ е Џеј Зи.

Parent Company (TPCO) е котирана на канадската берза NEO Exchange од минатата недела. Пејачката Ријана е меѓу нејзините инвеститори.

Компанијата е посветена на инвестирање на 2 проценти од профитот секоја година во овој нов „Инвестициски фонд за социјална еднаквост“ основан од раперот.

Холдингот, со седиште во Сан Хозе, Калифорнија, оствари промет од 185 милиони долари на пазарот на марихуана во 2020 година, што се проценува на 7,5 милијарди долари само во Калифорнија, каде што консумацијата на марихуана е дозволена за рекреативна употреба како и во други петнаесет држави во САД.

Поврзани вести

Ги запознаваме ретките болести: Некротизирачката автоимуна миопатија (НАМ)

Влатко Зорба

Кинескиот стана официјален јазик на Светската туристичка организација

Влатко Зорба

Американски сон: Од продавачка од врата до врата до НАЈМЛАДА МИЛИОНЕРКА (ФОТО)

Влатко Зорба