Стандард
БИЗЛАЈФ

Глобалните приходи од туризам оваа година може да пораснат за 50 проценти

И покрај пандемиската криза и големиот пад на туризмот во 2020 година и продолжувањето на негативните трендови на почетокот на 2021 година, глобалните туристички аналитичари и експерти сепак предвидуваат одредено закрепнување на пазарот со можно зголемување на приходите од глобалното патување и туризам за повеќе од 50 проценти во споредба со 2020 година.

Експертите од светската берза за туризам ИТБ Берлин и аналитичарите на глобалниот Институт за истражување на пазарот „Статиста“ го наведуваат ова, меѓу другото, во новата прогноза објавена неделава, во која, покрај тоа што ќе се погледне на 2020 година како една од најбурните години за патувања, тие прават предвидувања за 2021 година, односно до 2023 година.

До 2023 година, тие предвидуваат дека туристичкиот пазар треба посилно да се опорави од пандемиската криза, под услов, се разбира, пандемијата да започне да се смирува повеќе во 2021 година, што треба да придонесе за употреба на вакцини, па затоа и во двата сектори на почетокот 2021 година повеќе оптимист отколку пред вакцината.

„Милијарди луѓе ширум светот, нивните животи и деловни активности се погодени од ширењето на коронавирусот во 2020 година и различните ограничувања и антипандемични мерки, но пристигнувањето на вакцините сепак дава надеж. Ако сè оди според планот, глобалното патување и туристичкиот пазар може целосно да се опорави од коронавирусот до 2023 година и да постигне рекордни бројки за прометот“, велат од ИТБ и „Статиста“.

Засега нема целосни податоци за 2020 година

Статиста, исто така, предвидува дека во 2021 година глобалните приходи од патувања и туризам може да се зголемат за повеќе од 50 проценти во споредба со 2020 година и дека овие приходи ќе продолжат да растат, додека во 2025 година тие можат да се зголемат за повеќе од 20 проценти во споредба со рекордната 2019 година за светски туризам.

Иако сè уште нема целосни податоци за 2020 година, истражувачката куќа предвидува дека загубата на сообраќај во светската туристичка индустрија за 2020 година ќе биде околу 55 проценти, што е една од ретките години со загуба во последните повеќе од 30 години, а потоа, според UNWTO, меѓу 1950 и 2019 година, меѓународните пристигнувања на туристи во светот се зголемија од 25 милиони, на скоро 1,5 милијарди.

Спротивно на тоа, само во октомври 2020 година, во светот имаше 72 проценти помалку туристички пристигнувања отколку во исто време со рекордната 2019 година, што негативно влијаеше на многу национални туристички индустрии, па на пример една од најсилните патнички индустрии во светот, Германија, според податоците презентирани од претседателот на германското здружение ДРВ – Норберт Фибиг, забележа пад на прометот од 28 милијарди евра или 80 проценти.

Тој исто така посочува дека 94 проценти од компаниите во германскиот туристички сектор имале пад на прометот и дека ниту една друга индустрија не забележала толку големи загуби поради влијанието на пандемијата на коронавирус.

Во Германија, како и во другите европски земји и во светот, пандемијата имаше многу поголемо влијание, т.е. го запре пристигнувањето на странските туристи, додека тоа имаше помало влијание врз домашниот туризам, а аналитичарите предвидуваат дека во Европа и светот во 2022 година ќе се забележи значително закрепнување на домашниот пазар на туризам.

Технолошки иновации и персонализирани услуги за „заживување“ на туризмот

Технолошките иновации и понудата на персонализирани патнички услуги ќе играат голема улога во закрепнувањето, што, како што велат, експертите брзо очекуваат, како и во заживувањето на туристичката индустрија во оваа и наредните години.

„Статиста“ првенствено споменува персонализирани услуги засновани на вештачка интелигенција и иновативни форми на презентација на туристички услуги со „ВР“, но исто така предупредува дека многу ќе зависи од развивање или запирање на пандемијата или употреба на вакцини и разни други мерки, кои не функционираа во 2020 година.

Тие исто така ги цитираат неодамнешните пораки од најголемиот светски тур-оператор „ТУИ“ дека „патувањето во летото 2021 година ќе биде нормално“, за кое сметаат дека, како и сличните од другите компании и дестинации во светот, треба да се земаат со претпазливост поради постојано менување на околностите – од тоа како напредува вакцинацијата, до периодот на затворање / заклучување на дестинациите и цели земји.

„Со прогнозите на експертите мора да се постапува со претпазливост и редовно да се проценуваат во согласност со тековните случувања. Сигурно е дека луѓето сакаат да патуваат и да ги надоместат пропуштените искуства за патувања во последните неколку месеци, а туризмот и туристичката индустрија го очекуваат и ова, исто така како координирани мерки за побезбедно патување и престој“, заклучуваат ИТБ и „Статиста“.

Поврзани вести

Амстердам планира да забрани марихуана за туристите

Влатко Зорба

Шефот на Airbnb: Патувањата ќе се променат целосно поради пандемијата

Влатко Зорба

Расправијата со странци на Интернет е исто штетна како и прегорувањето на работа

Влатко Зорба