СТАНДАРД life
БИЗЛАЈФ

Кој е најкрадениот автомобили во Велика Британија во 2020 година?

Ford Fiesta е најкрадениот модел на автомобил во Велика Британија во 2020 година, пишува AutoExpress. Ова едвај е изненадување, бидејќи возилото е исклучително популарно на Островот и со години е на врвот на ранг-листата.

Само во изминатите 12 месеци продадени се 49.174 автомобили. Украдените се 3 392.

На второ место е далеку пореткиот и поскап Range Rover, од кој беа украдени 2.881 парчиња, а на трето место е VW Golf со 1.975 кражби. Моделот на германскиот концерн е трет и по продажбата.

Податоците доаѓаат од државната Агенција за лиценцирање на возачи и возила (DVLA).

Вкупно 74.769 автомобили биле украдени во 2020 година, покажуваат податоците.

Ова е за околу 20 илјади повеќе отколку во 2019 година и е еднакво на 205 кражби на ден.

Според националната статистика, 72% од украдените автомобили не им се враќаат на сопствениците. 36% од нив биле украдени преку новите системи за палење без клуч.

Во 24% кривичното дело е сторено по кражбата на клучот.

Поврзани вести

Чудните работи, на кои најбогатите луѓе ги трошат своите пари

Влатко Зорба

Компанија во која работниците можат еднаш да одат во тоалет БЕСПЛАТНО, а потоа си плаќаат

Влатко Зорба

Ковид сертификатите не се потврда за вакцинација, туку за здравствената состојба

Влатко Зорба