СТАНДАРД life
БИЗЛАЈФ

Во Лондон нема куќа под 500 000 фунти, а побарувачката е голема

Лондон е во карантин подолго време, а неговата економија – позависна од услугите и туризмот од некои други региони – претрпе штета како резултат на воведувањето нови мерки во ноември 2020 година.

Сепак, цената на просечната куќа во англиската престолнина беше скоро 10% повисока отколку во 2019 година и за прв пат достигна ниво од 500.000 фунти. Една област во Лондон – Кенсингтон и Челси – имаше инфлација на цената на куќите од 28,6%, вид на пораст што обично се поврзува со напредната економија, а не онаа која месечно опаѓаше за 2,6%.

Лондон не беше сам во ова. Според последните податоци на Заводот за национална статистика, инфлацијата на цените на куќите во Велика Британија се зголеми од 5,9% на 7,6% помеѓу октомври и ноември, највисоко ниво од јуни 2016 година, месецот на референдумот за „Брегзит“.

Иако сето ова има некакво објаснување, постојат причини зошто инфлацијата на цените на куќите била толку висока. Влегувајќи во пандемијата, побарувачката за домување беше силна, делумно се должеше на конкуренцијата меѓу хипотекарни заемодаватели кои ги одржуваа ниските трошоци за хипотека за домување.

Пазарот потоа влезе во хибернација при првото заклучување, што се совпадна со период кога подолгите денови и потоплите временски услови обично доведуваат до повеќе луѓе кои сакаат да се преселат во куќи.

Риши Сунак тогаш им даде дополнителна предност на цените на куќите, најавувајќи во јули дека данокот за набавка на станбени недвижнини до 500.000 фунти ќе биде привремено укинат до 31 март 2021 година.

Во спротивно треба да вложите 15.000 фунти за да купите имот од 500.000 фунти. Ова веројатно се покажа како поттик, особено во региони како Лондон, каде цените се повисоки.

Побарувачката во внатрешниот дел на Лондон, исто така, се чини дека е зголемена од странски инвеститори, кои сакаат да купуваат пред да почнат повисоките даноци за жители кои не се од Велика Британија.

Поврзани вести

Како да знаете дали вашата инвестиција ќе се исплати?

Влатко Зорба

Федерер станува првиот МИЛИЈАРДЕР во светот на тенисот!

Ги запознаваме ретките болести: Помпеова болест

Влатко Зорба