ЕКОНОМИЈА

A1 Македонија ќе ги доставува месечните сметки електронски до корисниците

Телекомуникациската компанија А1 Македонија денеска соопшти дека месечните сметки на корисниците отсега ќе ги доставува по електронски пат.

Согласно Уредбата донесена од Владата, како мерка за превенција од COVID -19 објавена во Службен весник бр.80/2020, се овозможува издавање на месечни сметки во електронска форма, сé со цел да се намали користењето на сметки во хартиена форма. На овој начин, истакнуваат од компанијата, се зголемува заштитата на јавното здравје и се поттикнува користењето на дигиталните алатки од страна на корисниците, како што се користење на електронска сметка и електронско плаќање од дома без непосреден контакт.

Сите приватни корисници на А1, кои досега не ја активирале услугата Е-сметка, ќе добијат известување преку СМС порака која ќе содржи активен линк, од каде корисниците ќе можат бесплатно да ја преземат својата месечна сметка. На деловните корисници сметките ќе им бидат испратени електронски на нивната е-мејл адреса, односно преку услугата Е-сметка.

-Со електронското доставување на месечните сметки, корисниците веднаш и навремено ќе имаат пристап до своите сметки во PDF формат, што придонесува кон зачувување на јавното здравје и превенција од COVID-19, како и зачувување на животната средина. Електронското плаќање на сметките е достапно преку официјалната страница www.a1.mk и преку апликацијата Мојот А1, каде корисниците лесно, брзо и безбедно може да ги платат своите сметки и услуги од А1, со платежна картичка и во секое време, стои во соопштението од компанијата.

Корисниците кои веќе ја активирале услугата Е–сметка ќе продолжат да ги добиваат месечните сметки на истиот начин и во истиот формат како и досега.Со приемот на електронските сметки, корисниците ги задржуваат истите права и обрски како и претходно.

Доколку корисниците сепак сакаат да продолжат да ги добиваат месечните сметки во хартиена форма, потребно е да се јават на бесплатниот број 1278, во рок од 10 дена по добивањето на СМС пораката за електронската сметка.

Поврзани вести

Се изготвува нов закон за работни односи

Ивана Рамаданова

Ангеловска: Ја стимулираме продуктивноста со активните мерки

Царовска: Креираме мерки за да ги задржиме младите овде

Лукаревска: #МојДДВ ги покажува добрите резултати во и надвор нашата држава

Никола Поповски

Депонентите на Еуростандард ќе се обештетуваат преку четири банки

И покрај пандемијата: Трамп ги зголемува давачките за увозот од Европа

Stefanija Kuzmanovska