ЕКОНОМИЈА

МТСП: Од денес корисниците со картички може да ги подигнат правата од социјална и детска заштита

За корисниците со дебитна картичка од денеска ќе почне исплатата на паричните права од социјална и детска заштита за месец јуни, а од понеделник за корисниците кои средствата ги подигнуваат во експозитурите и филијалите на банките, информираат од Министерството за труд и социјална политика (МТСП) и нагласуваат дека и овој месец ќе изврши етапна исплатата на гарантирана минимална помош, надоместок заради попреченост, надоместок за помош и нега од друго лице, надоместок на плата за скратено работно време, додаток за домување и на траен надоместок.

-Исплатата ќе се спроведе во три групи во сите отворени филијали и експозитури на банките, согласно со утврдениот распоред по азбучен ред, според првата буква од презимето и тоа в понеделник на 6 јули за А, Б, В, Г, Д, Ѓ, Е, Ж, З, Ѕ, втоник 7 јули за И, Ј, К, Л, Љ, М, Н, Њ, О и в среда на 8 јули за П, Р С, Т, Ќ, У, Ф, Х, Ц, Ч, Џ, Ш, соопшти МТСП.

Корисниците кои имаат дебитна картичка поврзана со трансакциската сметка на која се исплаќаат правата од социјална и детска заштита, велат од МТСП, од денеска ќе можат паричните средства да ги подигнат на банкоматите на банките, да ги користат за безготовински плаќања во продажната мрежа или преку електронско и мобилно банкарство.

-Етапната исплата на паричните права од социјална и детска заштита се прави со цел да се избегне метежот пред банките и да се овозможи поголема заштита на корисниците на овие права во услови на опасност од вирусот КОВИД-19, истакнуваат од МТСП и потсетуваат на обврската за носење лична заштита заради спречување на ширење на коронавирусот.

Нагласуваат дека сите кои ќе подигнуваат пари од банкомати или од филијалите и експозитурите на банките, се должни да носат заштитна маска што ги покрива носот и устата и да одржуваат физичко растојание од два метра.

Поврзани вести

Одобрени две емисии на хартии од вредност во март

Stefanija Kuzmanovska

Сто милиони евра за енергетски ефикасни студентски домови и системи за наводнување

Влатко Зорба

ММФ: Светот веќе е во рецесија

Влатко Зорба

Економскиот совет го разгледа дополнителниот пакет мерки за справување со економските последици

Како Кина може да го порази САД во трговската војна?

Неплатените сметки за вода може да се платат на рати и без камата