СТАНДАРД life
ЕКОНОМИЈА

Ангеловска: Одобрени се 2 милиони евра за 117 фирми во кои работат 3 001 вработен

Преку втората линија бескаматни кредити за фирмите погодени од КОВИД-19 кризата одобрени се 2 милиони евра за 117 фирми во кои работат 3 001 вработен, напиша министерката за финансии Нина Ангеловска на Фејсбук.

Одобрени се 2 милиони евра досега, со кои се поддржуваат: 58 микро, 43 мали и 16 средни компании – или вкупно 3.001 работни места. За оваа кредитна линија има огромен интерес од страна на компаниите. Барањата се обработуваат и процесираат од страна на Развојната банка, по што со одобрените се потпишуваат договори и се исплаќаат средства, пишува Ангеловска.

Кредитите од оваа кредитна линија изнесуваат од 3.000 до 90.000 евра, со 0 проценти камата и рок на отплата 3 години со 12 месеци грејс период. Вкупниот износ на Ковид 2 линијата е 8 милиони евра и за неа можеа да аплицираат фирми од сите дејности. Претходната линија бескаматни кредити Ковид 1 е целосно доделена. 

Поврзани вести

Французите кои добиле отказ заради коронавирусот од државата ќе добијат 70 отсто бруто плата

Oд утре стартува директната авиолинија Скопје – Москва

Влатко Зорба

Андреева: Потребно е системско поместување на роковите за финансиски извештаи по примерот на европските земји

Влатко Зорба