ЕКОНОМИЈА

Бесими објави дел од економските мерки од четвртиот пакет

Финансиска поддршка за задржување на работните места,бескаматни кредити со грант компонента и државна гаранта шема за полесно земање кредити од комерцијалните банки се дел од мерките од новиот, четврт пакет. Мерките во новиот пакет ќе имаа подобро таргетирање, односно ќе соодвествуваат на погоденоста на субјектот од кризата и воедно ќе се водат според начелото за транспарентност, вели во неделното интервју за Радио Слободна Европа министерот за финансии Фатмир Бесими.

-Дел од постојните мерки кои што функционирале досега и давале ефекти ќе продолжат, дел од нив ќе се редизајнираат, за да се зголеми нивната ефикасност. Новите мерки ќе бидат транспарентни, ќе бидат потаргетирани и ќе бидат поедноставни за имплменетација. Тоа што било поддршка на фирмите за задржување на бројот на вработени, мерките кои биле користени досега ќе се редизајнираат во поглед на подобро таргетирање. Тие кои имале поголем импакт кај нив ќе се реагира со поголема поддршка – вели Бесими.

Тој посочува дека ќе се продолжи со сетот на мерки за поддршка на здравството и социјално загрозените граѓани преку кредитот од Светска банка кој веќе помина во Влада овие денови и е пред собраниска процедура во износ од 90 милиони евра.

-Исто така, со Европската инвестициска банка веќе се работи на нова транша за поддршка на стопанството со поповолни каматни стапки. Гарантна шема за приватниот сектор, државата преку оваа шема ќе помогне со гаранција за да се намалат трошоците на фирмите кои сега со оглед на ситуацијата не можат да бидат квалификувани за кредитирање со тоа што со гаранција на државата ќе им се овозможи на тој дел на фирми да можат да аплицираат и да го пребродат овој период. Средствата кои одат од Европска унија, првата транша во износ од 80 милиони евра што беше за макрофинасиска поддршка околу 31 милион евра ќе одат за стопанството преку бескаматни кредити со грантови за жени стопанственици или за млади кои имаат иновативни решенија за инвестиции, иновации и развој – рече Бесими.

Поврзани вести

Помош од 50.000 евра месечно за малите фирми во Германија

Stefanija Kuzmanovska

УЈП: Прометот од македонски производи вчера е зголемен трипати

Никола Поповски

Поскапуваат бензините и дизелот

Берта Китинска

Оштетените штедачи од Еуростандард Банка бараат закон за обесштетување

Александар Петровски

Горчлива вистина за чоколадото – 1,5 милиони деца берат какао секој ден

Stefanija Kuzmanovska

Лагард: Економската криза предизвикана од пандемијата на коронавирусот „длабоко ќе ја промени“ светската економија

Александар Петровски