ЕКОНОМИЈА

Предлозите на МАСИТ значително опфатени во 4 сет на предлог економски мерки на Владата

Во петокот во Владата беа презентирани четвртиот сет на предлог мерки за помош и поддршка на бизнис заедницата која е значително оштетена од корона вирус кризата.

Во овој сет на мерки, ИКТ индустријата и заложбите на МАСИТ значително покриени:

-Од 01.01.2021 година пресметката за персонален данок почнува скалесто да опаѓа од 10% на 0% до крајот на 2023
-Засметување на трошокот за приватно здравствено осигурување како признаен расход, валидно од 01.01.2021
-За признаени расходи ќе се сметаат голем дел од трошоците поврзани со развој на работна сила и тоа ИКТ тренинзи и сертификати, лиценци, курсеви за преквалификација и доквалификација на кадар, валидно од 01 01.2021
-За признаен расход ќе се смета и трошокот за тим билдинг, валидно од 01.01.2021
-Остануваат на сила мерките за субвенции на плата, одложено плаќање на ДДВ, без каматни кредити за оштетени компании и многу други

Следен чекор е предлог четвртиот сет на мерки да бидат усвоени од страна на Парламентот следната недела со цел дел од нив да стапат на сила од 01.10.2020 година.

МАСИТ продолжува да се бори за подобра бизнис клима за раст и развој на ИКТ секторот, се вели во соопштението на МАСИТ.

Поврзани вести

Хоџа: Природните околности го отежнаа откупот на грозјето

Александар Петровски

Царовска најавува санкции за компаниите кои добија државна помош, а не им ја дадоа на работниците

РКЕ го одобри новиот ценовник, 26 отсто поевтин приклучок за електрична енергија

user3

Сојузот на стопански комори на Македонија е против предлогот за зголемување на акцизата на горивата

Александар Петровски

„Виз ер“ ги укинува летови од скопскиот и од охридскиот аеродром

Берта Китинска

НБ: Постигнато е историски највисоко ниво на девизните резерви

Влатко Зорба