СТАНДАРД life
ЕКОНОМИЈА

Бочварски: Преку нов предлог Закон го продолжуваме процесот на легализација на дивоградбите

Наша интенција е да го продолжиме рокот за легализација преку нов Закон за да може да им се даде можност на сите физичи и правни лица кои досега не ги легализирале објектите или подземната инфраструктура, тоа да го сторат. Ова го истакна министерот за транспорт и врски Благој Бочварски при денешната работна посета во општина Ѓорче Петров.

Новиот предлог Закон за добивање на правен стстус на бесправно изградените објекти веќе е влезен во собраниска процедура. Со него се очекува да се продолжи рокот за легализација на дивоизгардените објекти со нов рок по предлог на локалните самоуправи.

„Според новиот предлог Закон, а за кој очекуваме поддршка од пратениците, висината на надоместокот е утврдена со висината на надоместокот за уредување на градежно земјиште во секоја општина посебно -комуналии- и се зголемува за 50 проценти. Од плаќање на надоместок со предлогот ослободени се примателите на социјална помош, државни органи, единици на локална самоуправа, јавни субјекти како и верските објекти. За бесправните објекти кои се изградени во одредени заштитени подрачја со новиот предлог закон се предвидува да се побара согласност за легализација од органите надлежни за управување со овие подрачја. Сакам да напоменам дека првично со овој предлог закон крајниот рок за легализација беше за објекти изградени до 1 октомври 2019 година, а беше на барање и со силна поддршка на локалните самоуправи и градоначалниците”. изјави Благој Бочварски, министер за транспорт и врски.

Министерот заедно со градоначалникот на општина Ѓорче Петров, Александар Наумоски, доделија триесетина решенија за легализација на жители од општината.

“ Остваривме работна средба, на која дадовме акцент на новиот Клинички центар ,изработката на проектот за инфраструктура, а истовремено даваме и апел да се одблокира целиот прокет кој е закочен од опозицијата во Собранието. Станува збор за најголемата гринфилд инвестиција која досега ја имала оваа земја.. Како сиромашна општина голема помош имаме од Министерството особено во делот на изведба на фекалната мрежа и преку Македонија пат за изведба на улици во руралниот дел на општината, како и за најгорливот проблем а тоа е легализацијата. Од вкупниот број на предмети или 12 500 во Ѓорче Петров нереализирани се 22 проценти. Им напоменавме на граѓаните за тие кои не успеале да стигнат навреме заради сложеноста на предметите дека во тек е носење на нов закон кој е во собраниска процедура”, истакна градоначалникот на општина Ѓорче Петров, Александар Наумоски.

На новинарско прашање за изградба на Клиничкиот центар, министерот Бочварски апелираше до пратениците да не го блокираат процесот за изградба на Клиничкиот центар како стратешка инвестиција за државата.

Поврзани вести

Листата на најбогати Руси има нов лидер

Stefanija Kuzmanovska

Повеќе дигитални услуги, подобрување на ефикасноста на доставата и зголемување на работното време, ветува директорот на Пошта

Влатко Зорба

На домашниот пазар се повисоки продажните цени на индустриските производи

Ангела Веселиновска