Стандард
ЕКОНОМИЈА

Ќе се изработува Стратегија за унапредување на човечкиот капитал во соработка со Светска банка

На денешната седница Владата ја усвои Информацијата за Проектот за човечки капитал и за изработка на Стратегија за унапредување на човечкиот капитал во Република Северна Македонија во соработка со групација Светска банка.

Проектот за човечки капитал претставува глобален одговор на групацијата Светска банка за мобилизација на земјите и партнерите, насочен кон унапредување на условите за живот и за зголемување на инклузивноста за економски раст на земјите партнери на Светската банка.

Со заклучок од денешната седница, за лица за контакт и координација на процесот за изработка на Стратегијата за унапредување на човечкиот капитал во земјата се назначени советниците на претседателот на Владата Нина Фити и Ванчо Узунов, а работната група ќе ја сочинуваат и претставници на Министерството за труд и социјална политика, Министерството за образование и наука и на Министерството за здравство.

Поврзани вести

Привршува откупот на вишокот тутун

Влатко Зорба

Ангеловска: Oд средината на декември ќе започне наградната игра „МојДДВ #МојаНаграда“

msp-admin

Битиќи: Германија е нашиот најважен трговски партнер, соработката меѓу земјите е клучна и витална

Влатко Зорба