Компании и пазар

Швајцарија најиновативна, Македонија 59-та во светот

Иновациите го движат светот и претставуваат мотор на економскиот раст. Според Global Innovation Index за 2019-та година, приматот најиновативна земја го има Швајцарија, пишува Бизнис Инфо.

Меѓу 10-те најиновативни економии на глобално ниво се и: Шведска, САД, Холандија, Велика Британија, Финска, Данска, Сингапур, Германија и Израел.

Од земјите во регионот, според овој индекс, најдобро е позиционирана Словенија – на 31-во место. Пред нашата земја, којашто е 59-та од 129 земји во светот, се и: Бугариjа (40), Грција (41), Хрватска (44) и Црна Гора (45). Помалку иновативни земји од Македонија, од земјите во регионот се: Босна и Херцеговина (76) и Албанија (83).

Поврзани вести

Рено крати 15.000 работни места

Петар Стојковски се стекна со најпрестижното признание „Business Elite’s 40 under 40“

Maja_Serafimova

Што сè поскапе во август?

Влатко Зорба

ТРГОВСКА ВОЈНА: Кој сака Huawei да биде забранет за 5G во Германија

Влатко Зорба

МФ: Со уредба се регулира секоја фирма да може да доставува фактури по електронски пат

Влатко Зорба

Кинески амбасадор: Лондон ќе сноси последици заради односот кон „Хуавеи“

Stefanija Kuzmanovska