Стандард
ЕКОНОМИЈА

Концептот парите назад кај граѓаните и натаму останува еден од главните приоритети на СДСМ

СДСМ како одговорна партија на власт изгради концепт за враќање на парите назад на граѓаните, којшто се реализира преку повеќе мерки и проекти.

Една од мерките е и поврат на 15 % од пресметаниот ДДВ, односно МојДДВ преку која од стартот во јули 2019 година до март 2020 година, односно за 9 месеци на граѓаните им е извршен поврат на ДДВ од 10,7 милиони евра.

Од самиот почеток мерката МојДДВ покажа дека ги оправдува целите за кои е наменета. Парите назад кај граѓаните и намалување на сивата економија.

Повратот на ДДВ кај граѓаните, од тримесечје во тримесечје е повисок и директно влијае на сузбивањето на неформалната економија.

За периодот октомври-декември 2019, повратот е повисок за 35,8% во однос на претходното тримесечје, додека за перидотот јануари-март 2020, повратот е повисок за 37.8% во однос на претходното тримесечје.

Отсега МојДДВ ќе придонесе и за ревитализирање на домашната економија. Граѓаните кои ќе купуваат и скенираат сметки за домашни производи, наместо 15% ќе добиваат 20% поврат на ДДВ, додека за останатите производи, повратот ќе изнесува 10%.

Концептот парите назад кај граѓаните и натаму останува еден од главните приоритети на СДСМ што ќе го продолжи и по победата на предвремените парламентарни избори на 15 јули, се вели во соопштението на СДСМ.

Поврзани вести

ММФ има „клуч“ за корона-кризата: ПОВИСОК ДАНОК за богатите

Stefanija Kuzmanovska

Распишан нов јавен повик за реконструкција на 35 локални улици во 21 општина со вредност од околку 7 милиони евра

Влатко Зорба

Aко недела биде прогласена за неработен ден, оние кои ќе работат да земаат поголема дневница

Берта Китинска