Стандард
ЕКОНОМИЈА

Пауновски: Кафеани во Чаир и Тетово, работaт по 22 часот и служат гости во затворен простор

Угостителски објекти од кои најголем дел во Чаир и во Тетово не ги почитувале протоколите, работеле по 22 часот и служеле гости во затворен простор. Против нив се поднесени кривични пријави, информира денеска директорот на Државниот пазарен инспекторат Стојко Пауновски.

На прес-конференцијата во Владата, Пауновски посочи дека при направените контроли откриени се и 24 угостителски субјекти кои не биле регистрирани. На нив им е изречена прекршочна мерка и даден им е рок од 30 дена да се регистрираат, а доколку не го сторат тоа, ќе бидат затворени и ќе добијат повисока казна.

– За жал има и такви кои не ги почитуваат протоколите и кои ја користат оваа состојба и мислат дека може да работат како нерегистрирани. Во контролата со финансиската полиција во последниве денови имаме направено записници за непочитување на протоколите и изречени се 11 кривични пријави кои во следните денови ќе бидат доставени до Обвинителството и судот, рече Пауновски.

Поврзани вести

Французите кои добиле отказ заради коронавирусот од државата ќе добијат 70 отсто бруто плата

15 милиони евра за субвенциониран годишен одмор за граѓани со ниски приходи

Влатко Зорба

Што е во фокусот на петгодишната Стратегија за реформа на даночниот систем

Влатко Зорба