Стандард
ЕКОНОМИЈА

Котација на државни обврзници

Согласно Барањето од страна на Министерството за финансии на Република Северна Македонија за котација на државни обврзници, почнувајќи од 09.04.2021 година на Официјалниот пазар на подсегментот Берзанска котација ќе бидат примени на котација државните обврзници со следните карактеристики:

1)
Вид на хв: државни обврзници без девизна клаузула
Вредност на емисијата: 2.133.000.000,00 МКД
Број на издадени хв: 213.300
Номинална вредност на една обврзница: 10.000 МКД
Датум на издавање: 01.04.2021
Датум на достасување: 01.04.2028
Каматна стапка: 1,625%
Шифра на тргување: M010428
ИСИН: MKMINF20GV92

2)
Вид на хв: државни обврзници со евро клаузула
Вредност на емисијата: 4.074.580.000,00 МКД
Број на издадени хв: 407.458
Номинална вредност на една обврзница: 10.000 МКД
Датум на издавање: 01.04.2021
Датум на достасување: 01.04.2028
Каматна стапка: 1,625%
Шифра на тргување: M010428D
ИСИН: MKMINF20GW00

Поврзани вести

Бабовски: Навремената исплата на субвенциите ја практикуваме целиот овој период

Stefanija Kuzmanovska

Обуки за интегритет и заштита од корупција во бизнис секторот

Александар Петровски

Еуроникел Индустри за Општата болница во Кавадарци донираше пет медицински апарати

Берта Китинска
error: Превземањето на содржина без дозвола од авторот е дело казниво со закон!!!