СТАНДАРД life
ЕКОНОМИЈА

Македонија е 63-та земја во светот по извоз на лекови

Македонија е 63-та земја во светот по извоз на лекови, којшто во 2019 година беше на ниво од 103.795.000 долари.

Од земјите во регионот, најголем извозник на лекови беше Словенија со 5,1 милијарда долари. По неа следат: Грција (две милијарди долари), Бугарија (една милијарда долари), Хрватска (690 милиони долари) и Србија (281 милион долари).

На глобално ниво, извозот на лекови имаше вредност од 392,9 милијарди долари, што е за 3,2% повеќе во однос на 2018 година, покажуваат податоците на World’s top exports.

Поврзани вести

Бектеши: Поддршка на туристичко-угостителскиот сектор и во четвртиот пакет мерки

Берта Китинска

Царовска: Компаниите што имаат капацитет за вложување да аплицираат за финансиска поддршка

Премиерот Заев: Изградбата на сточарска фарма во Прилеп ќе придонесе во развојот на сточарството