Стандард
ЕКОНОМИЈА

Ова се трите групи работници кои најчесто добиваат отказ

Најголемите жртви на коронската криза на пазарот на трудот се привремено вработени, сезонски работници и повремени работници, покажува новата анализа на Евростат.

Во ЕУ, според објавените податоци на Евростат, на крајот на вториот квартал од оваа година имало околу 19,2 милиони привремени вработени во возрасната група од 20-64 години, додека на крајот на минатата година имало 22,2 милиони.

Ова значи дека во првата половина на оваа година, бројот на привремени вработени во ЕУ се намали за околу три милиони, или за повеќе од 13 проценти. Уделот на вработените на определено време во вкупниот број на вработени исто така падна, од 11,6 проценти, колку што беше на крајот на минатата година пред избувнувањето на коронарната криза – на 10,2 проценти во средината на оваа година, по заклучувањето.
Раскинување на договори на определено време – главниот генератор на невработеност во коронарната криза

Стапката на невработеност во ЕУ порасна од 6,5 проценти на крајот на 2019 година на 7,1 процент на крајот на јуни оваа година. Намалувањето на бројот на привремени вработени, може да се заклучи од податоците на Евростат, е главниот генератор на растот на невработеноста во коронарната криза.

Поврзани вести

Северна Македонија може да очекува просечна годишна стапка на раст од 2,26 отсто до 2028 година

Со оперативниот план за вработување, сите кои изгубиле работа поради Ковид, ќе се вратат назад на пазарот на трудот

Влатко Зорба

Листа на држави најдобри за жени, еве како стои Македонија

Stefanija Kuzmanovska
error: Превземањето на содржина без дозвола од авторот е дело казниво со закон!!!