СТАНДАРД life
ЕКОНОМИЈА

Приговорите за домашната платежна картичка ќе се проверуваат од надлежните институции

Пристигнати се над 20.000 меилови, но само дел од нив се со приговори на студенти кои не се нашле на листата на корисници на домашната платенна картичка kupuvajdomasno.gov.mk, изјави министерката за финансии Нина Ангеловска.

-Навистина се пристигнати голем број на меилови, но не се сите приговори, туку има и многу прашања од корисници како ќе можат да ги трошат средствата. Генералниот секретаријат има формирано тим од луѓе кои ги категоризираат согласно природата на пораката која е стигната. Има граѓани кои добиле картичка а сега прашуваат како да ја активираат, како може да ги трошат средствата. Има граѓани кои што имаат поднесено конкретни барања дека ги нема во листите, но се уште не е завршена категоризацијата за да може да кажеме дека на пример има 5.000 граѓани кои ги нема на листата и достваиле доказ, рече Ангеловска на новинарско прашање и додаде дека транспарентно ќе информираат за какви било било дополнителни корекции за бројот на приговорите и за прифатените приговори.

Лицата кои ги нема на листата kupuvajdomasno.gov.mk , приговорот преку меил го праќаат до надлежната институција, која треба да ја изврши проверката и да ја потврди.

-Приговорите се поднесуваат на веб страницата за мерката ако лицето кога ќе го впише матичниот број и не го има во листата му излегува точно напатствие за тоа. Доколку смета дека е во една од трите одредени групи да се обрати со меил адреса со наведување за што се работи, – име и презиме и докааз дека треба да влезе во една од трите групи. Податоците на листите се дел од УЈП, дел од Агенцихата за вработување, од МТСП и дел од МОН добиени преку универзитетите и средните училишта, а дел од ФЗОМ во однос на групата на лекарите кои добиваат награда преку оваа картичка од 40 отсто од основната нето плата, рече Ангеловска.

Таа нагласи дека оваа домашна платежна картичка е обемен проект кој прв пат воведува транспарентни и јасни начини за имплементација согласно на базите со кои располагаат институциите. Сепак, вели, имаме значаен простор за подобрување на квалитетот на дата базите на институциите.

-За студентите податоците – име и порезиме и матичен бриј, ги доставува МОН кое ги прибавува за студентите од универзитетите и за средношколците од системот за електронската евиденција за средношколци. Се прави дополнително проверка на сите бази од институциите односно во МОН, и доколку постои неажурност во податоците кои тие ги имаат доставено, дјството може да се корегира. Ако гледаме реално нормално е дека при волкави бази на податоци треба да се направат корекции и затоа беше воспостгваена нова меил адреса. Ова ќе придонесе понатаму за подобрување на дата базите на сите институции со кои што располагаат се со цел подобро и полесно да се импелементираат какви било мерки во иднина.Затоа и споменав дека тоа е начин на дебирократизација до некаде без да ги тераме корисниците и граѓаните да одат по шалтери, рече Ангеловска.

За променатата Уредба за поврат на ДДВ што се однесува до висината на вкупниот максимален износ останува иста, рече министерката Ангеловска.

Поврзани вести

УЈП објави листа на должници: Вкупниот нето долг намален за 3,5 милиони евра

Влатко Зорба

Заев од Битола: Инвестираме во стабилен енергетски систем

Влатко Зорба

ФИТР ќе ги објави резултатите од „Стартапувај 2″