СТАНДАРД life
ЕКОНОМИЈА

Шахпаска: По Нова Година ќе донесе законско решение за недела неработен ден

По Нова година законското решение за недела да биде неработен ден ќе влезе во собраниска процедура и ќе биде донесено, денеска најави министерката за труд и социјална политика Јагода Шахпаска.

-Завршени се консултациите за ова прашање за кое се дискутираше месец и половина, постојат дилеми за одредени области и затоа треба да се направи темелна анализа и да се соочат аргументите „за“ и „против“.МТСП ја изработи нацрт-верзијата, им ја предочивме на сите членови, односно партнерите во социјалниот дијалог, сè уште во општеството има интерес за ова законско решение – за и против, меѓутоа ние не се откажуваме. Верувам дека по Нова година законското решение ќе ќе влезе во собраниска процедура и ќе биде изгласано во интерес на оние заради кои го носиме. Дилемите се околу тоа кој треба да биде опфатен со недела неработен ден, односно кои дејности во државата треба да функционираат – здравството, полицијата, социјалната служба, центрите за детска заштита, старските домови, противпожарните служби, комуналните служби “,рече Шахпаска.

Поврзани вести

Продадено најскапото паркинг место на светот, милионска сума

Stefanija Kuzmanovska

Вработените во „Пејпар мил“ ќе „одмараат“ до април, платата ќе им се намали за 30 отсто

Влатко Зорба

Мартенс: Слободните економски зони во С.Македонија интересна можност за германските компании

Берта Китинска