Стандард
ЕКОНОМИЈА

Светска банка: Просечен економски раст од 3,5% за Западен Балкан

Светската банка остана доследна на своите конзервативни проценки за економскиот развој во јануарскиот извештај „Глобални економски изгледи“.

Најголемата развојна институција во светот верува дека оваа година просечниот раст на Западен Балкан ќе биде 3,5 проценти.

Надпросечен раст се предвидува за оние земји кои имаа длабок пад во 2020 година, пред се за туристичките земји Црна Гора за 6,1 и Албанија за 5,1 процент.

Интересно е што ниту една од шесте земји во регионот на ЗБ не се очекува да ја надомести загубата од 2020 година во 2021 година, што значи дека заздравувањето не се очекува дури следната година.

Босна и Херцеговина е под просекот со раст од 2,8 проценти, иако е под просекот во 2020 година, додека С. Македонија е на ниво на просекот со 3,6 проценти.

Проценката на Западен Балкан за раст од 3,5 проценти оваа година се заснова на претпоставката дека пандемијата „Ковид 19“ ќе биде ставена под контрола и ќе се врати довербата на потрошувачите и деловните активности.

Поврзани вести

Три јавни повици за субвенционирање на компании и занаетчии

Влатко Зорба

Продолжува трендот на зголемени активности и позитивни економски движења во ТИР зоните

Влатко Зорба

Директорот на Светскка Банка, Паолучи на средба со владини претставници

Влатко Зорба