Стандард
ЕКОНОМИЈА

Угостителите ги зголемија цените на услугите

Цените на угостителските услуги за периодот јануари ‒ јули годинава, во однос на истиот период од минатата година, се зголемени за 0,4 проценти, а за тој износ се зголемиле и споредено со декември минатата година.

Податоците што ги објави денеска Државниот завод за статистика покажуват дека цените на угостителските услуги во јули во однос на јуни годинава се намалени за 0,3 проценти, а за толку се зголемени споредено со јули лани.

Податоците што ги објави денеска Државниот завод за статистика покажуват дека споредено по групи на услуги, зголемување на цените во јули во однос на јуни е забележано во групите „храна“, за процент, „алкохолни пијалаци“ за 1,3 проценти, како и „безалкохолни пијалаци“ за 0,8 проценти. Во групата „ноќевања“ е забележано намалување за 4,9 проценти, кое има најголемо влијание врз намалувањето на вкупниот индекс.

Поврзани вести

Дали е ова најлудиот дизајн на телефонот досега? (ВИДЕО)

Никола Поповски

Промени во органите на управување и раководење на ПроКредит Банка

Влатко Зорба

Димковски го образложи буџетот за 2020-та: Наша цел е да создадеме модерно и конкурентно земјоделско производство

Влатко Зорба