Стандард
ЕКОНОМИЈА

Владата ја дополни одлуката за забраната и посебен режим на движење за економските оператори што вршат извоз, увоз или транзит на стока

Владата на Република Северна Македонија денеска одржа кратка седница на која е донесен заклучок во однос на исклучоците кои се однесуваат на дозволите за време на забраната и посебен режим на движење за економските оператори што вршат извоз, увоз или транзит на стока, за кои ќе биде дозволено нивното движење доколку за стоката е издаден транспортен документ Т1 или ТИР карнет, или пак, извозен придружен документ ИПД.

На денешната седница е донесена и препорака за дообјаснување на делот од одлуката на Владата кој се однесува за дозволениот период за движење/транзитирање на транспортерите, со што се посочува дека за овие економски оператори важат претходно воспоставените правила, односно транзитниот период се определува од три до пет часа и го одредува граничниот службеник врз основа на изјавата на економскиот оператор за транзитирање низ земјата, од влезен граничен премин до излезен граничен премин.

Поврзани вести

Голем број компании се интересираат за учество на проектот за изградба на првите две фази од пругата кон Бугарија

Влатко Зорба

Извршени вкупно 2 895 вонредни инспекциски надзори во периодот од 12 до 18 мај

Оштетени штедачи на Еуростандард: Како е можно НБ да не го утврдила масовното и свесно доделување на ненаплатливи кредити?

Влатко Зорба