ЕКОНОМИЈА Компании и пазар

Заедничка фабрика на „Џенерал моторс“ и „Ел-Џи“ за производство на батерии за електромобили

Компаниите „Џенерал моторс“ и „Ел-Џи Кем“ денеска објавија дека создаваат заедничко претпријатие за развој на производство на електрични автомобили на американскиот авто гигант.

Според соопштението за јавноста, странките ќе создадат заедничко претпријатие со еднакви удели во кое ќе се инвестира 2,3 милијарди долари, пари кои ќе бидат употребени за отварање фабрика за батерии за електромобили „Џи-Ем“ лоцирана во близина на местот Лордстаун, во сојузната држава Охајо.

Во фабриката ќе се вработат 1.100 луѓе, а нејзината моќност ќе биде 30 гигаВат часови годишно, со план за зголемување на моќноста во иднина.

Од американскиот производител на автомобили потенцираат дека новата фабрика ќе ја намали цената на батериите и со тоа автомобилите на електричен погон на „Џи-Ем“ ќе станат подостапни за крајните потрошувачи.

Поврзани вести

Скопје го надмина Охрид по бројот на ноќевања

Влатко Зорба

Царовска: Микрокомпаниите ќе може да подигнат кредит од три до пет илјади евра

Арсовска-Мицкоски: Единствената работа којашто му е потребна на приватниот сектор е системско решение

Фолксваген: Ние не бараме алтернативни локации за новата фабрика

Maja_Serafimova

Ќе се направи се што е потребно за непречен извоз, заклучија Царинската управа и извозниците

Авиокомпаниите, кои најмногу летаат во Европа

Влатко Зорба