СТАНДАРД life
ЕКОНОМИЈА

Заев: Стартува помошта предвидена со четвртиот пакет економски мерки

Преку фејсбук статус, премиерот Зоран Заев ја најави реализацијата на четвртиот пакет мерки, наменет за поддршка на граѓаните и стопанствениците.

Мерките ќе создржат даночни ослободувања и намалување на средствата за трошење на компаниите како што се, намалувањето на ДДВ од 18 на 5% за занаетчиите. Тука се и намалувањето на стапката на ДДВ за услугите кои ги нудат рестораните, плаќање ДДВ пет дена откако ќе се поднесе пријавата, одложеното плаќање на аконтации за данок на добивка, како и личниот доход, а и признавање на трошок за приватно здравствено осигурување и тестирање за Ковид 19.

Се разбира, покрај овој пакет мерки тука е и стандардната помош за исплата на плати, и директната поддршка за граѓаните.

Со помош на ребалансот на буџетот, за најзагрозувачките дејности, ќе бидат издвоени 412 милиони денари, 9,8 милиони денари за туристичките водичи, 120 милиони денари за враќање на туристичката такса, како и 330 милиони денари за име на грантови за туристичките агенции, игротеките и рестораните за свадбени веселби.

Рокот за поднесување на барањата е до 10. во месецот, а поддршката ќе биде исплатена до 15ти во тековниот месец за изминатиот.

За потсетување, помошта за вработен ќе изнесува од 14.500 до 21.776. денари, односно 17.410 за самостојните вршители на дејности.

Поврзани вести

Постигнат договор во ЕУ: Пакет помош од 500 милијарди евра

Stefanija Kuzmanovska

Официјално одобрено спојувањето на Фиат и Пежо: Новата марка на автомобили е Стелантис

Никола Поповски

Работодавачите и Владата ги надгласаа работниците за висината на минималната плата

Влатко Зорба