СТАНДАРД life
ЕКОНОМИЈА

Започнува четвртата генерација стартапи низ акцелераторската програма „И од Битола се може(и)”

Преда плус Фондација започна со 4-тата генерација од програмата „И од Битола се може(и)” во рамките на проектот Битола Старт-ап Центар, преку која се релизира двомесечната програма намената да поддржува иновативни идеи во рана развојна фаза.

– Преку он-лајн апликацијата добивме вкупно 46 бизнис идеи. Комисијата за евалуација на пристигнатите идеи, ги избра најдобрите 25, кои ќе бидат вклучени во програмата, следејќи неколку основни критериуми: иновативност, профитабилност и изводливост на аплицираните бизнис идеи. Стартап програмата во период од 2 месеци ќе понуди менторски услуги за креирање на бизнис модели; тренинзи од еминентни професионалци од македонскиот стартап екосистем за водење на бизнис; можност за вмрежување со бизнис заедницата; презентација на бизнис идеите пред потенцијални инвеститори и финсиска поддршка за најуспешните бизнис идеи. Вкупната вредност на финансиската поддршка што ќе биде распределена на најдобрите бизниси во оваа грантова шема изнесува 740.000 денари, истакна Лидија Ангелова- проектна координаторка на Преда Плус.

На настанот говореа менторите на програмата, доц. д-р Рената Петревска Нечкоска, универзитетска професорка и постдокторантка на Универзитетот Гент, Љупчо Груевски Директор на ПРО ГРУПА, претприемач и ИТ експерт, Гого Рафајловски, Директор на SEEU TechPark, IP консултант и Љубица Ангелкова PR експертка и консултант за маркетинг.

На првата сесија се претставија и сите избрани бизнис идеи, кои се дел од програмата.

Битола Стартап Центар е дел од Локално партнерство за вработување (ЛПВ) Битола е финансирано преку проектот Зајакнување на социјалниот дијалог, кој го спроведува Меѓународната организација на трудот, со финансиска поддршка од Европската Унија.

Поврзани вести

Хемискиот гигант „Баер“ плаќа оштета од 11 милијарди долари

Нови мерки и 200 милиони евра поддршка за модерно и одржливо земјоделството, најавува Владата

Берта Китинска

Андреева: Потребно е системско поместување на роковите за финансиски извештаи по примерот на европските земји

Влатко Зорба