СТАНДАРД life

Стартап

ЕКОНОМИЈА

Заев: Создаваме амбиент С. Македонија да биде старт-ап хаб на Балканот

Премиерот Зоран Заев упати силна поддршка за иновативните идеи на македонската старт-ап заедница и нивната голема улога во економскиот раст, како на локално, така и...
БИЗЛАЈФ

Принцот Хари има нова работа: доверена му е многу ретка улога во корпоративниот свет

Влатко Зорба
Тој веќе не е „работен“ член на кралското семејство, туку принцот Хари има нова работа: тој ќе биде директор на стартап од Силиконската долина. Војводата...
ЕКОНОМИЈА

Започнува четвртата генерација стартапи низ акцелераторската програма „И од Битола се може(и)”

Влатко Зорба
Преда плус Фондација започна со 4-тата генерација од програмата „И од Битола се може(и)” во рамките на проектот Битола Старт-ап Центар, преку која се релизира...
ПРЕТПРИЕМАЧ

Садики: Претприемачите кои сакаат да почнат бизнис да не се двоумат, С.Македонија има многу голем потенцијал

Влатко Зорба
Како мудро да одговорите на предизвиците кои ви претстојат, да не потклекнувате на неуспехот и да не се водите според успехот на останатите стартапи се...
ЕКОНОМИЈА

Trident Peak се пласираше меѓу 8-те најдобри стартапи од целиот свет на Светскиот инвестициски форум на бизнис ангели

Влатко Зорба
На овогодинешниот Светскиот инвестициски форум на бизнис ангели (WBAF), TRIDENT PEAK – стартап од програмата на Сеавус Акцелераторот се пласираше во #8те најдобри стартапи од...
КОМПАНИИ

На што да обрнете внимание ако започнувате сопствен ИТ бизнис?

Влатко Зорба
Се повеќе и повеќе луѓе, во отсуство на вистинска работа и под услов да имаат некое знаење и идеја, одлучуваат да започнат сопствен мал бизнис....
ПРЕТПРИЕМАЧ

Пејоски: Стартапите лесно може да се адаптираат на промени, корона-кризата може да биде само двигател во правилна насока

Влатко Зорба
Верувам дека не постои компанија која што го нема почувствувано влијанието од корона-кризата, но колку што ваквите драстични промени во општеството имаат негативно влијание, истите...
ЕКОНОМИЈА

„Стартап компаниите покажаа дека се решението за многу предизвици во македонското општество“

Влатко Зорба
Стартап компаниите во 2020 година покажаа дека се решението за многу предизвици во општеството во Македонија а и во светски рамки. Светот стана се помал...