СТАНДАРД life
ЕКОНОМИЈАТЕХНОЛОГИЈА

Зошто, како и на кого Гугл има право да му брише профили?

Гугл ги ажурираше своите „правила за квоти“, наведувајќи дека во иднина, секоја сметка ќе има само 15 GB простор за складирање, оддалечен од Gmail, Google Drive и Google Photos.

Оние кои „вчитуваат“ повеќе од тоа на своите сервери до 1 јуни 2021 година, ќе бидат во опасност да изгубат дел од своите документи. Корисниците кои остануваат во вакво „прекршување“ повеќе од две години ќе останат без вишок документи.

Значи, на 1 јуни 2023 година, Гугл ќе избрише сè што е над овие предвидени 15 GB.

Друга ситуација во која би можеле да останете без податоци се однесува на неактивни профили. За корисниците кои нема да ги користат своите сметки две години, по тоа време, лозинките ќе бидат избришани, заедно со сите податоци на нив, пренесува „Баг“.

Дефиницијата за (не) активност ги вклучува сите услуги – Gmail, Google Drive, Google Docs, Sheets, Slides, Drawings, Forms, Jamboard i Sitesи – и сите податоци од овие услуги може да исчезнат кај оние кои не се најавуваат две години.

Важно е да се напомене дека корисниците кои не се активни две години, на пример, на услугата Google Photos, ќе останат без само фотографии. Со други зборови, само податоците од неискористените услуги ќе бидат избришани.

И во двата случаи, корисниците ќе бидат навремено известени за какво било бришење документи. Ако сакате да бидете безбедни од бришење и да останете „активни“ на сите услуги, сè што треба да направите е да се најавувате на некоја од нив од време на време.

Поврзани вести

Андреева: Потребно е системско поместување на роковите за финансиски извештаи по примерот на европските земји

Влатко Зорба

LG воведува ултра лесни лаптопи со екрани 16:10

Влатко Зорба

Потврдениот кредитен рејтинг од „Стандард и Пурс“ ја акцентира и стабилноста и ликвидноста на банкарскиот систем

Stefanija Kuzmanovska