СТАНДАРД life
Фитнес

Зошто е важно да се вежба во старост?

Одржувањето на редовна физичка активност е важно во текот на животот. Има многу предности од вежбањето во староста, а како што објаснува тренерката и кинезиолог Маја Вукеља, никогаш не е доцна да се започне со тренинзи.

Тренерката објаснува дека ако луѓето не вежбале порано во животот, тоа не значи дека не можат да започнат на постара возраст. „Колку побрзо започнете, толку побрзо ќе ги почувствувате придобивките што ги има за вашето тело и здравје“, нагласува она со долгогодишно искуство во работа со стари лица. Таа додава дека таа и нејзините колеги сакаат да ја подигнат свеста кај луѓето да станат физички активни уште пред да се појават здравствени проблеми, како што се болки во грбот, бидејќи многу од овие проблеми може да се ублажат со редовна физичка активност.

Вежбањето во старост придонесува за подолг и поквалитетен живот

Има многу здравствени придобивки од вежбањето во старост, истакнува тренерката. Вежбањето позитивно влијае на физичкото и менталното здравје. Како најважна придобивка од вежбањето, тренерката Маја ја посочува „независноста и независноста од помошта на другите, што го одржува и подобрува квалитетот на животот, но и можноста за учество во активности и хоби кои ги прават среќни и исполнети на таа возраст“.

Кога размислувала за нејзината работа со клиентите, тренерката истакна дека луѓето кои вежбаат најмалку два пати неделно, самите забележале големи промени. Тие се многу поподвижни, побезбедни и понезависни, а често по редовен тренинг можат да прават работи и движења кои претходно не можеле да ги прават. Многумина од нив и се довериле и рекле дека дури откако почнале да вежбаат забележале колкава услуга си направиле во животот со редовниот тренинг.

Тренерката ги советува сите постари луѓе кои размислуваат да почнат редовно да вежбаат, прво да се консултираат со лекар. Како причина го посочува „отстранувањето на можните контраиндикации, со оглед на тоа што повеќето луѓе на таа возраст имаат некаков здравствен проблем“.

Сепак, за сите оние луѓе кои сакаат да вежбаат, а сепак не сакаат да го прават тоа во група, тренерката Вукеља ги советува да прават лесни вежби за истегнување дома. Таа објаснува дека постарите луѓе можат да прават вежби како кружење со раце, рамења, раширени раце, кружење на нозете од зглобот на колкот и кружни стапала.

Овие вежби ќе бидат доволни за истегнување за да се чувствувате подобро, без преголем ризик од потенцијални повреди. Сепак, го нагласува одењето како наједноставна и најкорисна активност. Таа додава дека на луѓето „не им треба посебна опрема, само малку волја, желба и време“ за пешачење.

Поврзани вести

15 минутни вежби за стегнат стомак

Radmila Tasevska

На што навистина треба да внимавате кога вежбате за време на екстремни жештини?

Urednik

Останете во форма без теретана: Водич за вежбање дома

Urednik