Количината на состојки е идеална за две лица, а подготовката ќе трае околу еден час.
Состојки:
* 5 компири
* 8 печурки
* 1/2 кромид,
* 2 чешниња лук
* мајчина душица
* 1 дл бело вино
* 50 гр гауда кашкавал
* сол
* свежо мелен пипер
Подготовка:
Во тава пропржете ги кромидот, печурките, лукот и малку бело вино. По неколку минути додадете го остатокот од виното, мајчината душица, солот и биберот.
Гответе ги неизлупените компири во солена вода околу 15 минути. Извадете ги од водата да се излади и исечете ги на четири дела за да можете да ја наполните средината со печурките.
Со сосот премачкајте ги компирите и печете во загреана рерна на 200 степени половина час.
Извадете ги компирите од рерна, посипете ги со кашкавал и вратете ги во рерна уште десетина минути.
На здравје!