СТАНДАРД life
Храна

Едноставно, лесно и крцкаво: Рецепт за вафли

Овие воздушести, нежни вафли со крцкави рабови се толку неверојатни, а сепак толку лесни за правење, што се предодредени да станат дел од вашата викенд рутина.

Состојки (за околу 10 вафли):

* 80 грама путер
* 2 чаши/240 грама брашно за сите намени
* 15 грама шеќер
* 8 грама прашок за пециво
* 5 грама сол
* ½ лажица/3 грама сода бикарбона
* 1 чаша обичен јогурт
* 1 чаша млеко
* 4 големи јајца

Подготовка:

Растопете го путерот на шпорет или во микробранова печка. Ставете го на страна.

Во голема чинија измешајте брашно, шеќер, прашок за пециво, сол и сода бикарбона. Во посебен сад измешајте ги јогуртот, млекото, стопениот путер и јајцата додека не се запенат. Измешајте ги влажните состојки во сувите состојки.

Загрејте ја пеглата за вафли и лесно премачкајте ја со путер со хартиени крпи. Печете ги вафлите (користејќи околу ½ чаша тесто по вафла) додека не станат златни и крцкави. Подмачкајте ја тавата помеѓу сериите по потреба. Послужете ги вафлите веднаш штом ќе бидат готови или чувајте ги топли во рерна загреана на 200 степени до сервирање.

Совет: Ако немате јогурт (или павлака или кисело млеко), заменете уште една чаша млеко измешано со 1 лажица сок од лимон или оцет.

На здравје!

Поврзани вести

Рецепт од престижни ресторани: Направете совршено топло чоколадо

Urednik

Солени мафини со ајвар

Urednik

Рецепт за чорба од зеленчук во која нема ни да забележите дека нема месо

Urednik