Кога воздухот е исполнет со мирис на есен, а пазарите се полни со сочни круши, совршено време е за еден од омилените десерти во сезоната – сочна чоколадна торта со круши!
Подготовката на оваа торта не е само начин да се искористат вкусовите на сезоната, туку и можност да се создаде нешто навистина посебно и вкусно што ќе ги воодушеви семејството и пријателите. Еве го рецептот.
Состојки:
* 3 круши, излупени и исечени на коцки
* 150 гр темно чоколадо
* 150 гр путер
3 јајца
* 150 гр шеќер
* 100 гр брашно
* 50 гр какао во прав
* 1 лажичка прашок за пециво
Подготовка:
Загрејте ја рерната на 180°C. Намастете и набрашнете плех за печење.
Растопете го темното чоколадо и путерот на тивок оган. Оставете малку да се излади. Изматете ги јајцата и шеќерот додека не добиете пена. Додадете ја изладената смеса од чоколадо и путер.
Измешајте го брашното, какаото и прашокот за печиво и просејте ги во смесата. Нежно соединете. Конечно, рачно додадете ги коцките од круши.
Истурете ја смесата во калапот и печете 40-45 минути. Колачот треба да остане малку сочен во средината.
На здравје!