Киселата зелка е основна намирница во многу домаќинства, особено во зима, кога е идеална за подготовка на различни јадења. Сепак, што ако сакате да ја зачувате подолг временски период? Може ли киселата зелка да се замрзне и да ја задржи својата вкусна текстура и арома?
Одговорот е да, киселата зелка може да се замрзне. Но, како и со секое друго замрзнување храна, има неколку работи што треба да ги знаете за да го зачувате нејзиниот квалитет.
Еве што треба да направите:
Подготовка на зелката
Пред да ја ставите киселата зелка во замрзнувач, се препорачува добро да се исцеди за да се отстрани вишокот течност. Премногу влага може да влијае на текстурата по одмрзнувањето.
Порции
За полесно да ја користите подоцна, најдобро е да ја поделите киселата зелка на помали порции, во зависност од тоа колку ви е потребно за едно јадење. На овој начин, ќе треба да одмрзнете само онолку колку што ви е потребно.
Пакување
Ставете ја зелката во пластични кеси или херметички затворени садови за да спречите влегување на воздух и да избегнете изгореници од замрзнувачот.
Замрзнување
Киселата зелка може да се чува во замрзнувач до 6 месеци. Иако текстурата ќе се промени за време на замрзнувањето, нејзиниот вкус сепак ќе биде одличен за подготовка на сите ваши омилени јадења.
Како да одмрзнете кисела зелка?
Најдобро е да ја одмрзнете полека, оставајќи ја во фрижидер преку ноќ. Ако ви е потребна побрзо, можете да ја загреете во микробранова печка на ниска температура. Имајте на ум дека текстурата ќе биде малку помека од свежата зелка, но вкусот ќе биде целосно зачуван.
