Еве еден малку поинаков рецепт од вообичаениот, кој подразбира збогатување на јадењето со бадеми и јаболка.
Можете да ги изненадите гостите за ручек или вечера со ова рижото од црвено радикио.
Состојки за две лица:
* 180 гр ориз за рижото
* ¼ црвено радикио
* ¼ средно голем црвен кромид
* 1 литар супа од зеленчук
* 1 мало јаболко
* 10-15 излупени бадеми
* прстофат ѓумбир
* 3 лажици екстра девствено маслиново масло
* сол и црн пипер
Подготовка:
Исчистете го и измијте го црвеното радикио. Исечете го на тенки ленти. Излупете го црвениот кромид и поделете го на четири дела. За да подготвите рижото од радикио за две лица, ќе ви треба само четвртина кромид.
Исплакнете го брзо со ладна вода за да не ви се насолзат очите додека го сечете. Истурете две лажици екстра девствено маслиново масло во голема нелеплива тава или тенџере што вообичаено го користите за подготовка на рижото.
Загрејте го маслото и додадете го кромидот. Лесно пожолтете го со мешање со дрвена лажица. Додадете го оризот и потпечете го на силен оган околу три секунди и убаво измешајте за да не се залепи на дното на тавата.
Потоа додадете го веќе исеченото радикио. Добро измешајте и почнете да преливате дел од супата.
Очекувајте вкупно околу 20 минути готвење. Јаболкото излупете го, исечете го на коцки и додадете го по околу 5 минути варење заедно со уште супа.
Почекајте додека рижотото е половина сварено ако сакате јаболкото да остане покрцкаво.
Не заборавајте да го зачините рижото со ѓумбир во прав, црн пипер (уште подобро ако е свежо мелен) и сол. Следете го варењето на рижотото и повремено мешајте, а по потреба додадете уште малку супа од зеленчук.
Посебно исечкајте една шака бадеми и потпечете неколку цели бадеми во тава.
Кога рижото е готово, измешајте го екстра девственото маслиново масло и збогатете го со сечканите бадеми.
Послужете го рижотото од радикио на чинии и украсете со неколку цели бадеми.
На здравје!