СТАНДАРД life
Храна

Идеално за луѓе кои работат: Летен ручек со риба кој е готов за половина час

Петок традиционално е денот кога многу луѓе избираат риба за својот оброк, без разлика дали од навика, навики во исхраната или желба за нешто полесно по работната недела. Затоа оваа бела риба со кора од пармезан доаѓа како совршен избор. Тоа е јадење кое успешно ја комбинира едноставноста на подготовката со богатство од вкус – крцкава однадвор благодарение на ароматичната кора од пармезан, а сочна и мека одвнатре.

Оваа риба е идеална за лесен летен ручек по работа бидејќи се подготвува за само 30 минути, без премногу компликации и без да поминувате премногу време во кујната. Можете да ја послужите со свежа сезонска салата, печени компири, ориз или дури и лесен сос од јогурт со лимон и билки. Еве како да ја подготвите и што ќе ви треба.

Состојки:

* цврста бела риба како ослиќ или бакалар
* лебни трошки
* пармезан
* путер
* лук
* лимон
* сол
* бибер

Подготовка:

Загрејте ја рерната на 220 степени и обложете плех за печење со хартија за печење. Напрскајте со спреј за готвење или масло и ставете ги рибните филети одозгора.

Во сад, со вилушка измешајте ги сите преостанати состојки, освен сокот од лимон.

Притиснете ја смесата лесно врз рибните филети, а потоа печете додека не поруменат, околу 20 минути.

Прелијте со сок од лимон врз рибата пред сервирање. Сервирајте со прилог по желба.

На здравје!

Поврзани вести

Домашни крекери: Крцкави и вкусни, готови за 30 минути!

Radmila Tasevska

Нутриционист Емилија: Колку е вредна коледарската торбичка за нашето здравје?

Radmila Tasevska

Рецепт за најсочните канелони

Urednik