Погледнете како се подготвува грчкиот саганаки, лесен летен оброк.
Состојки:
* Чери домати 500 гр
* фета сирење 250 гр
* 4 чешниња лук
* маслиново масло 3 лажици
* сол по вкус
* бибер по вкус
* 1 лажиче шеќер
* оригано по вкус
* мајчина душица
Подготовка:
Измијте ги доматите и добро исушете ги. Лукот ситно исечкајте го и пропржете го на маслиново масло.
Додадете ги црешите, сол, бибер и посипете со шеќер, па пржете 10 минути додека доматите не омекнат.
На крајот зачинете со оригано или мајчина душица и префрлете го во сад за печење.
Покријте со маслиново масло, ставете парче фета во средината и печете сè околу 20 минути на 180 степени.
Кога сирењето ќе омекне и ќе добие убава кафена боја, саганакито е готово.
На здравје!