СТАНДАРД life
Храна

Кои се покорисни – печени или сурови jaтки?

Сите видови ореви или бадеми се корисни и нудат многу поздрава алтернатива за брзи закуски кога сакаме да ја заситиме душата и да ја намалиме гладта.

Јатките се богати со витамин Е, протеини, есенцијални масни киселини и влакна и нудат богат избор на елементи во трагови и антиоксиданти.

Една од најголемите дилеми околу јатките е потребата дали тие да се изберат да се јадат сурови или печени. Главна загриженост на многу луѓе е колку термичката обработка, која влијае врз корисниот состав на јатките и дали пријатниот вкус ќе го нема по печење односно дали ќе се задржат важните состојки за вашето здравје.

Печење го менува не само вкусот туку и структурата на јатките. Покрај загубата на вода, сепак, се случуваат мали промени во составот на хранливи материи. Се покажа дека печените и суровите јатки имаат приближно иста содржина на хранливи материи кои ги прават толку корисни-масни киселини, протеини и влакна.

Анализите покажуваат дека во просек грст (околу 30 грама) суровини бадеми содржи околу 160 калории и 14 грама есенцијални масни киселини. Истото количество печени бадеми содржи околу 170 калории и 15 грама масни киселини. Се смета дека разликите доаѓаат само од фактот дека печените ореви губат голем дел од водата и разликата во тежината им се одразува благо и на хемискиот состав.

За време на најсилниот термички третман на јатките страда витамин Е во нивниот состав. Тој е термо лабилен и за време на долгото печење голем дел од него може да се деактивира. Друг од водечките недостатоци на печењето на јатките е дека го олеснува контактот на незаситените масни киселини со кислород и ги прави поподложни на оксидација. Ова го зголемува ризикот од формирање на слободните радикали по консумирањето. Затоа, печените јатки имаат пократок рок на траење од суровите и препорачливо е да се консумираат колку што е можно побрзо по термичка обработка.

За да се намали веројатноста за деактивирање на витамин Е или оксидација на масни киселини, се препорачува да се готват јатките на пониски температури.

Во повеќето случаи јатките се печат во сува состојба, но често се користат масти. Спротивно на очекувањата, јатките подготвени во висококвалитетни масти имаат малку зголемена содржина на масти и калории.

Причината е дека тие се природно богата со масти и, во термичка обработка, загубата на вода не доведува до сериозна апсорпција на екстра маснотии.

Сумираните податоци покажуваат дека не може да се направи генерален заклучок за тоа дали печените или сурови јатки се покорисни. Фактор кој го одредува нашиот избор тука може да биде само разлика во вкусот. И ситниот детал дека складирани на нечисто место, суровите јатки може да соберат од околината различни габи и бактерии, вклучувајќи од родот salmonella, escherichia coli и др.

Поврзани вести

Посна салата со ориз

Radmila Tasevska

За ДОБРО УТРО: Брза пита со сирење

Urednik

ИДЕЈА ЗА ОДЛИЧЕН РУЧЕК: Пастрмка во бело вино

Radmila Tasevska