Превкусен колач кога ќе нè зафати жештина, но сепак сакате да се засладите и освежите.
Вишните во оваа комбинација го даваат тој освежителен кисел вкус, а може да се направи со секое овошје.
Потребно ви е:
Белиот дел: 500 мл вода, 500 мл млеко, 10 лажици шеќер, 10 лажици гриз
Желето: 1 тегла компот од вишни, 500 мл сок од вишни од компотот, 6 лажици шеќер, 1 ванилин шеќер, 2 пудинзи од ванила
Жолтиот дел: 500 мл млеко, 4 жолчки, 5 лажици брашно, 10 лажици шеќер, 200 гр маргарин
Подготовка:
Во длабока тава наредете ред бисквити. Измешајте ги водата и шеќерот, одвојте малку и во него измешајте гриз и млеко, а остатокот од млекото ставете го да зоврие. Сварете го гризот и мешајте додека не се згусне, па додека е топол прелијте го врз бисквитите.
По потреба се додава вода во сокот од вишните да се добие 500 мл, па се одвојуваат 100 мл и се матат шеќерот и пудинзите во него, а остатокот заедно со црешите се ставаат да зовријат.
Сварете го пудингот кога ќе зоврие и малку промешајте да се згусне, па премачкајте го преку смесата со гриз. Оставете да се излади додека се свари третиот дел.
Изматете ги жолчките со шеќерот и брашното, додадете малку ладно млеко и соединете сè. Остатокот од млекото ставете го да зоврие, а кога ќе зоврие, зовријте ја смесата со жолчките и мешајте додека не се згусне, па прелијте го желето од вишни.
Можеби ќе ви треба половина час помеѓу филовите за да се стегнат.
Оставете го колачот да се излади и ставете го во фрижидер добро да се излади. Декорирајте по желба.
На здравје!