СТАНДАРД life
Храна

Колач од вишни

Превкусен колач кога ќе нè зафати жештина, но сепак сакате да се засладите и освежите.

Вишните во оваа комбинација го даваат тој освежителен кисел вкус, а може да се направи со секое овошје.

Потребно ви е:

Белиот дел: 500 мл вода, 500 мл млеко, 10 лажици шеќер, 10 лажици гриз

Желето: 1 тегла компот од вишни, 500 мл сок од вишни од компотот, 6 лажици шеќер, 1 ванилин шеќер, 2 пудинзи од ванила

Жолтиот дел: 500 мл млеко, 4 жолчки, 5 лажици брашно, 10 лажици шеќер, 200 гр маргарин

Подготовка:

Во длабока тава наредете ред бисквити. Измешајте ги водата и шеќерот, одвојте малку и во него измешајте гриз и млеко, а остатокот од млекото ставете го да зоврие. Сварете го гризот и мешајте додека не се згусне, па додека е топол прелијте го врз бисквитите.

По потреба се додава вода во сокот од вишните да се добие 500 мл, па се одвојуваат 100 мл и се матат шеќерот и пудинзите во него, а остатокот заедно со црешите се ставаат да зовријат.

Сварете го пудингот кога ќе зоврие и малку промешајте да се згусне, па премачкајте го преку смесата со гриз. Оставете да се излади додека се свари третиот дел.

Изматете ги жолчките со шеќерот и брашното, додадете малку ладно млеко и соединете сè. Остатокот од млекото ставете го да зоврие, а кога ќе зоврие, зовријте ја смесата со жолчките и мешајте додека не се згусне, па прелијте го желето од вишни.

Можеби ќе ви треба половина час помеѓу филовите за да се стегнат.

Оставете го колачот да се излади и ставете го во фрижидер добро да се излади. Декорирајте по желба.

На здравје!

Сочен колач со прелив од портокал

Поврзани вести

РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ: И месо и зеленчук, бидејќи вашето куче го заслужува најдоброто

Urednik

Појадок кој сам се прави: Пржени лепчиња од рерна за совршен почеток на денот

Urednik

Оригинален италијански рецепт за тирамису: Лесно подгответе го овој „крал на десертите“

Urednik