СТАНДАРД life
Здравје

Како вежбањето влијае на кардиоваскуларното здравје?

Една неодамнешна студија покажа дека редовната умерена до енергична физичка активност во текот на неделата има сличен ефект врз кардиоваскуларното здравје како и умерената до енергична физичка активност концентрирана во текот на еден до два дена – обично за време на викендот, пишува Medical News Today.

И „вежбачите за викенд“ и оние кои редовно вежбале во текот на неделата имале помал ризик од срцев удар, атријална фибрилација, срцева слабост и мозочен удар, покажаа резултатите од студијата објавена во JAMA Trusted Source.

Физичката активност е несомнено корисна за кардиоваскуларниот систем, но со оглед на денешниот брз начин на живот, често е тешко поединците да се вклучат во редовни активности во текот на работната недела.

Истражувачите потсетија дека препораката за физичка активност е околу 150 минути умерена до енергична физичка активност неделно.

Тие сакаа да откријат дали има разлика во здравствената состојба на две групи вежбачи – луѓе кои кондензираат умерена до интензивна физичка активност во два дена во неделата (т.н. викенд-вежбачи) и оние кои ја распределуваат својата физичка активност порамномерно во текот на неделата.

За попрецизна споредба, истражувањето опфатило група вежбачи чија физичка активност била помала од 150 минути неделно. Оваа група не го достигна препорачаниот неделен праг на вежбање и затоа се сметала за неактивна.

Во истражувањето учествувале речиси 90.000 луѓе со просечна возраст од 63 години.

Сите учесници носеле акцелерометри на зглобовите една недела за да го забележат нивото на физичка активност.

Врз основа на нивните нивоа на активност, истражувачите ги класифицирале учесниците како вежбачи за викенд, оние кои редовно вежбаат во текот на неделата или неактивни.

Групата викенд-вежбачи ја сочинувале околу 42 отсто од испитаниците, 24 отсто од нив биле во групата што редовно вежба, а 33,7 отсто од нив биле оценети како неактивни. Кога ги анализирале податоците, научниците ги земале предвид факторите како возраста, степенот на образование и пушењето.

По шестгодишно следење на учесниците во студијата, беше откриено дека ризикот од развој на срцев удар, во споредба со физички неактивните луѓе, е 35 отсто помал кај луѓето кои биле активни секој ден и 27 отсто помал кај оние кои вежбале за викендите.

Ризикот од развој на атријална фибрилација и срцева слабост во двете групи бил ист – 20 до 27 проценти помал.

Слични резултати биле пронајдени кај луѓе кои вежбале во просек околу 230 минути неделно.

Авторот на студијата, д-р Шаан Куршид од Центарот Демулас за срцеви аритмии во Општата болница во Масачусетс, објасни за Medical News Today дека резултатите сугерираат дека „и шемата на активност за време на викендот и поконзистентна шема на дневна активност се поврзани со слично намалување на ризикот од срцеви заболувања. срцев нападт, атријална фибрилација и мозочен удар во споредба со неактивни луѓе. Целокупната активност, а не тајмингот, се чини дека е важна за подобрување на кардиоваскуларното здравје“.

Д-р Џон Бахадорани, интервентен кардиолог во Институтот за кардиоваскуларно здравје во медицинскиот центар Седлбек во Лагуна Хилс, Калифорнија, кој не бил вклучен во студијата, за Medical News Today изјави за клучните придобивки од вежбањето и физичката активност.

„Вежбањето е од суштинско значење за здравјето на кардиоваскуларниот систем бидејќи позитивно влијае на срцето и крвните садови. Редовната физичка активност го зајакнува срцевиот мускул, го намалува крвниот притисок, го намалува лошиот холестерол (LDL) и го зголемува добриот холестерол (HDL). Во исто време, помага да се одржи здрава тежина, ја подобрува циркулацијата на крвта и способноста на телото ефикасно да го користи кислородот“.

Експерти: Еве како да согорите повеќе калории за време на вежбањето

Поврзани вести

Студија: Домашните миленици ја забавуваат прогресијата на деменција кај постарите луѓе кои живеат сами

Urednik

Ако варите кафе веднаш штом ќе станете, правите голема грешка

Radmila Tasevska

Лицата со нулта крвна група се подложни на овие болести

Radmila Tasevska