СТАНДАРД life
Фото: Јутјуб/Принтскрин/Џејми Оливер
Храна

Никогаш не сте јаделе толку сочно и крцкаво пилешко: Рецептот воопшто не е комплициран

Ако барате оброк што е и вкусен, заситувачки и лесен за подготовка, овој рецепт од Џејми Оливер е вистинското решение за вас.

Комбинацијата од пилешко, печурки, ориз и спанаќ печени во една тава ја обезбедува совршената комбинација, која е и сочна и крцкава, а подготовката воопшто не е комплицирана.

Ова е типот на рецепт што со задоволство ќе го вклучите во вашиот домашен репертоар бидејќи бара минимална работа и нуди максимален ефект – сè се подготвува во една тава, така што нема многу садови за миење, а резултатот е луксузно јадење кое изгледа како да сте поминале часови во кујната.

Без разлика дали го сервирате со вашето семејство за неделен ручек или го подготвувате однапред за работната недела, можете да бидете сигурни дека сите повторно ќе го нарачаат.

Состојки (за 4 лица):

* 4 големи пилешки батаци со кожа и коски
* маслиново масло
* 400 гр мешани печурки
* 1 конзерва (295 гр) супа од печурки
* 1 конзерва (400 гр) бел грав
* 300 гр басмати ориз
* 1 лимон
* 200 гр замрзнати листови спанаќ
* 4 лажички сенф

Подготовка:

Загрејте ја рерната на 200°C. Во голем сад за печење (25 x 35 см), измешајте го пилешкото со 1 лажица маслиново масло и малку пипер. Додадете ги печурките. Ако сакате крцкава кора, кратко испржете ги пилешките батаци во тава додека не поруменат.

Истурете ја конзервата со супа од печурки. Исцедете ја и додадете го гравот, потоа истурете го оризот. Наполнете ја конзервата со грав со вода и истурете ја во садот. Додадете ја ренданата кора од лимон.

Ставете го пилешкото одозгора, со кожата нагоре, осигурувајќи се дека оризот останува потопен, потоа додадете го замрзнатиот спанаќ. Покријте сè со намастена алуминиумска фолија и печете 50 минути. Отстранете ја фолијата во последните 5 минути за да се зарумени кожата уште повеќе.

Кога садот е готов, размешајте го оризот и спанаќот со вилушка и зачинете со сол и бибер доколку е потребно.

Во мал сад измешајте го сенфот и сокот од лимон, прелијте го јадењето и послужете веднаш.

На здравје!

Поврзани вести

Што има повеќе кофеин – шолја кафе или чај?

Radmila Tasevska

Идеално за луѓе кои работат: Летен ручек со риба кој е готов за половина час

Urednik

Солени палачинки со печурки и туна

Urednik