Њоки, болоњезе, бешамел и кашкавал – тоа е комбинација која сигурно ќе ги воодушеви сите. Иако состојките се речиси исти како и за вашите омилени лазањи, овој оброк е готово за скоро половина побрзо, а подготовката е толку едноставна.
Њоките со болоњезе се совршен избор за рециклирање на популарниот сос, но поради ова јадење дефинитивно вреди да се направи свежо болоњезе и да се продолжи со подготовката според рецептот.
Состојки:
* 400 гр њоки
* 300 гр мелено месо по избор
* 1 главица кромид
* 2 чешниња лук
* 1 морков
* 250 мл пасирани домати
За домашниот болоњезе сос:
* Лажица брашно
* Две лажички мелен пипер
* Сол, бибер, оригано, босилек, ловоров лист
* 200 мл вода
За бешамелот:
* 70 гр путер
* 2 лажици брашно
* 600 мл млеко
* Сол, бибер, морско оревче
* 150 гр пармезан сирење
Подготовка:
На малку масло пропржете ги кромидот и лукот, додадете го месото и зачинете по желба. Додадете ситно сечкани моркови и покријте со малку вода или супа. По половина час додадете ја смесата од брашното, мелениот пипер, зачините и водата. Гответе на тивок оган 20 минути. Додадете го пасираниот домат и варете уште 15 минути.
Сварете ги њоките, измешајте ги со болоњезето и префрлете ги во садоза во рерна.
Подгответе го бешамелот. Додадете брашно на малку путер и пропржете го кратко додека не замириса. Се трга од оган и се додава млекото со постојано мешање за да се избегнат грутки. Се враќа на тивок оган, се додаваат зачините и кашкавалот и се меша додека не се згусне.
Прелијте ги њоките со бешамел сосот и печете 30 минути во рерна загреана на 200 степени.
На здравје!