СТАНДАРД life
Храна

Рецепт за мексиканска мусака: Промена која пријатно ќе ве изненади

Тешко е постојано да размислувате за нови идеи за ручек, особено ако не можете да најдете нешто ново, лесно и брзо за подготовка.

Мусаката е во нашата традиција многу долго време, а нејзините варијации секогаш носат интересни и нови комбинации на вкусови. Овој пат тоа е мексиканската мусака, која е вистинска „бомба“ за вкус.

Мексиканската мусака е вистински сет на состојки, а рецептот за неа е повеќе од едноставен.

Состојки:

* 400 гр мелено месо
* 200 гр конзервиран црвен грав
* средна главица кромид
* чешне лук
* 200 гр слатка пченка од мала конзерва
* чаша и пол ориз
* црвен пипер
* моцарела

Подготовка:

Загрејте го маслото на средна температура и издинстајте ги кромидот и лукот.

Додадете малку вода, а потоа додадете го меленото месо да се пржи заедно со динстаниот кромид.

Додадете малку сол и бибер, па измешајте и преклопете.

Ставете го оризот да се свари.

Кога оризот е готов, процедете го и додадете го во меленото месо. Промешајте, па додадете ги пченката и гравот кои ги процедувате.

Додадете една лажичка пипер за боја и вкус.

Смесата се става во сад за печење и се пече во загреана рерна на 180 степени 30 минути. Кон крајот, можете да додадете прстени од моцарела на површината и да се вратите да го завршите готвењето пет минути.

Послужете со јогурт или павлака.

На здравје!

Поврзани вести

Посни крофни од рерна

Urednik

Најевтиниот колач достоен и за најсвечените трпези

Radmila Tasevska

Орео чизкејк

Radmila Tasevska