Тешко е постојано да размислувате за нови идеи за ручек, особено ако не можете да најдете нешто ново, лесно и брзо за подготовка.
Мусаката е во нашата традиција многу долго време, а нејзините варијации секогаш носат интересни и нови комбинации на вкусови. Овој пат тоа е мексиканската мусака, која е вистинска „бомба“ за вкус.
Мексиканската мусака е вистински сет на состојки, а рецептот за неа е повеќе од едноставен.
Состојки:
* 400 гр мелено месо
* 200 гр конзервиран црвен грав
* средна главица кромид
* чешне лук
* 200 гр слатка пченка од мала конзерва
* чаша и пол ориз
* црвен пипер
* моцарела
Подготовка:
Загрејте го маслото на средна температура и издинстајте ги кромидот и лукот.
Додадете малку вода, а потоа додадете го меленото месо да се пржи заедно со динстаниот кромид.
Додадете малку сол и бибер, па измешајте и преклопете.
Ставете го оризот да се свари.
Кога оризот е готов, процедете го и додадете го во меленото месо. Промешајте, па додадете ги пченката и гравот кои ги процедувате.
Додадете една лажичка пипер за боја и вкус.
Смесата се става во сад за печење и се пече во загреана рерна на 180 степени 30 минути. Кон крајот, можете да додадете прстени од моцарела на површината и да се вратите да го завршите готвењето пет минути.
Послужете со јогурт или павлака.
На здравје!