Вегански, посно, без лактоза, без шеќер, без глутен.
Тесто:
* 130 гр урми;
* 150 гр бадеми;
* 1 супаена лажица вода;
* 2 супени лажици сируп од урми или јаворов сируп (по избор);
* 2 супени лажици какао.
Во процесор за храна изматете ги урмите и бадемите, додајте вода и сируп и пулсирајте додека не се исецкаат, додадете какао и пулсирајте уште малку за да се изедначи бојата.
Се печат во калап со дијаметар од 20 см, се става во замрзнувач 10 мин.
Фил:
* 300 гр индиски ореви (натопени и оставени во вода преку ноќ);
* 140 мл јаворов сируп:
* 1 конзерва (400 ml) полномасно кокосово млеко (само кремастиот дел);
* 5 супени лажици кокосово масло;
За бојата (зелен и розов дел):
* сок од малини (изгмечете грст свежи малини и процедете го сокот низ сито);
* 1/2 авокадо и 1 кафена лажица мача прав (може и без мача).
Подготовка:
Измешајте ги првите 4 состојки во крем. Одвојте една третина од филот. Оваа третина поделете ја на два дела – во првиот ставете кора од една лимета, половина авокадо и 1 шолја кафена лажичка мача во прав (тоа ќе биде зелениот дел), а во вториот дел исцеден сок од малина (розовиот дел). Остатокот ќе остане бел (бел дел).
Поединечно измешајте ги деловите. Истурете го зелениот дел и повторно ставете го во замрзнувач 30 минути, кога ќе се стврдне, истурете го белиот дел и ставете го во замрзнувач 30 минути, на крајот истурете го розовиот дел и вратете го во замрзнувач.
Кога ќе се стегне украсете по желба.
На здравје!