СТАНДАРД life
КОМПАНИИ

BlackBerry продале патенти на Huawei

Финансискиот директор на BlackBerry, Стив Реј, за канадскиот печат потврди дека продал патенти за технологија на мобилни телефони на Huawei, како дел од тековните мерки за ослободување на средства поврзани со нефункционални бизниси. Потврдата дојде на конференција за инвестиции на в и од неговите зборови станува јасно дека се продадени „многу мал број патенти кои повеќе не се релевантни за деловното работење“.

Коментарот на Раи доаѓа како одговор на информацијата што се појави во канадското издание на The Globe and Mail дека на крајот на минатата година BlackBerry продале 90 патенти на Huawei. Продажбата ја потврди портпарол на компанијата, кој исто така ја опиша како многу мала, бидејќи сепак е занемарлив дел од сите 38.000 патенти во сопственост на BlackBerry. Пренесувањето на правата е веќе регистрирано кај американските власти за патенти USPTO.

BlackBerry излезе од телефонскиот бизнис во 2016 година откако се урна нејзиниот удел на пазарот, а во меѓувреме, компанијата го насочи фокусот кон корпоративниот сектор, IoT и безбедносниот софтвер. Канаѓаните првично ја лиценцираа својата марка в, која лансираше неколку паметни телефони BlackBerry, но потоа правата се префрлија на стартапот OnwardMobility.

Поврзани вести

„Рио Тинто“ ја исплаќа највисоката дивиденда во историјата

Влатко Зорба

Стопанска комора: Влезот во НАТО отвора голема перспектива за македонската економија

msp-admin

Стапката на невработеност во САД падна на 13,3 проценти во мај

msp-admin