СТАНДАРД life
КОМПАНИИ

Црна Гора „спушта рампа“ за обложување на странски страници

Црногорските граѓани можат да заборават на популарните страници за обложување преку Интернет, како што се Bet365 или William Hill.

Имено, нацрт-законот за игри на среќа предвидува нивна блокада, пишува „Дневне новине“.

Членот 107 од Законот за игри на среќа е јасен и предвидува блокирање на IP адресите на организаторите кои не работат во Црна Гора.

„Во Црна Гора не е дозволено да се организираат игри на среќа на правни или физички лица кои не се на списокот на одобрени приредувачи на игри на среќа“, се наведува во споменатиот член од Законот.

Понатаму е прецизирано дека ограничувањето на пристапот до обложувалници преку Интернет кои не се на списокот на одобрени, а кои добиваат плаќања преку Интернет од црногорски коцкари, ќе се изврши со блокирање на IP адреси од овластени оператори на јавни комуникациски мрежи.

Се додава дека операторите на јавни комуникациски мрежи „кои обезбедуваат услуги на територијата на Црна Гора се должни да оневозможат пристап до IP адресите објавени на списокот на неовластени приредувачи на игри на среќа“ во таа земја.

Новиот закон исто така експлицитно забранува обложување на претседателски, парламентарни и локални избори во Црна Гора и Европската унија.

„На територијата на Црна Гора е забрането да се организираат обложувалници што се спротивни на законските прописи и општите морални принципи, морално прифатливо однесување и не го почитуваат интегритетот и достоинството на лицата, а потоа се однесуваат на резултатите од изборите за претседател на Црна Гора, за членови на парламент, за членови на парламентот на ЕУ и за членови на репрезентативни тела на единиците на локалната самоуправа, како и за игри на лотарија, вклучително и игри во странство, како и нивни симулации“, стои во предлог законот.

Поврзани вести

Заев за барањата на текстилниот Кластер за зголемување на работното време за половина час: Тоа мора да биде екстра платено

msp-admin

„Тојота“ инвестира сериозни пари во проект за летачко такси

msp-admin

РКЕ: СУПЕР 95 и СУПЕР 98 поевтинуваат за 7,5 денари, дизелот за 6 денари

msp-admin