СТАНДАРД life
КОМПАНИИ

Европската комисија подготвува закон ПРОТИВ кинески компании

Германскиот весник Зидојче цајтунг пишува дека Европската комисија подготвува предлози што треба да ги заштитат европските компании од нелојална конкуренција од Кина.

Во средата, Европската комисија презентираше законодавен проект насочен кон овозможување забрана за преземање компании од ЕУ од компании субвенционирани од трети земји. Покрај тоа, компаниите поддржани од државни пари, исто така, треба да бидат исклучени од тендерите за јавни договори.

Во Германија, кинеските преземања на европските компании се особено контроверзни.

На пример, преземањето на германската компанија Кук, еден од водечките производители на роботи за индустријата, предизвика многу критики. Купувач беше кинеска Мидеа.

Во областа на јавните договори, фактот дека кинески конзорциум доби договор за изградба на важен мост во јужна Хрватска (Пељешкиотмост) предизвика дебата. Голем број големи европски компании го пропуштија тендерот, а потоа се пожалија на нелојална конкуренција, според Индекс.

Предлогот на Комисијата конкретно предвидува дека пред големото преземање, странските компании мораат во иднина да откриваат дали во последните години добиле државни субвенции од над 50 милиони евра. Ова потоа би се однесувало на сите преземања на компании со обрт од 500 милиони евра или повеќе.

При аплицирање за јавни договори, во иднина треба да бидат објавени државни субвенции со договор од 250 милиони евра или повеќе. Покрај тоа, органите за конкуренција на ЕК сакаат да бидат во можност да истражат преземања и да доделуваат договори под праговите самоиницијативно.

Дали предлогот ќе се спроведе на ист начин сега зависи од владите на земјите-членки на ЕУ и од Европскиот парламент. За законот ќе се дискутира во наредните месеци, а потоа ќе треба да одлучат за неговото усвојување, наведува Зидојче Цајтунг.

Поврзани вести

„Хербалајф“ треба да плати 123 милиони долари поради мито

msp-admin

Кина ги шокира младите гејмери ​​со нов закон

msp-admin

Huawei ги претстави бизнис резултатите за третиот квартал од 2019 година

msp-admin