Стандард
КОМПАНИИ

Амбициозна цел на ЕУ: Вработување на најмалку 78 од 100 лица на возраст од 20 до 64 години до 2030 година

Португалското претседателство со Советот на ЕУ организира самит за социјални прашања во мај, а на таа сесија се очекува Европската унија да усвои нови социјални цели што треба да бидат исполнети до крајот на оваа деценија.

Една од главните цели е да се вработат најмалку 78 од 100 лица на возраст од 20 до 64 години во 2030 година. Секоја земја членка е оставена да си ги постави своите цели.

Хрватска влегува во оваа деценија како трета најлоша членка на ЕУ со учество на вработеност кај возрасна популација од само 66 проценти, пишува Вечерњи лист. Само Грција и Италија се полоши од Хрватска, каде што тој удел е нешто над 60 проценти, а само Шпанија има стапка на вработеност пониска од 70 проценти. На врвот е Шведска, каде работат 82 од 100 возрасни лица, потоа Германија, каде учеството е 80 проценти, но покрај Германците се Чешка и Естонија, кои се подобри од Холандија. Словенија веќе е на 76 проценти во однос на вработувањето, Бугарија 75, а Словачка има удел од 73 проценти.

– Нашето економско закрепнување мора да биде инклузивно, фер и да вклучува голем број работни места. За таа цел, Комисијата предлага амбициозен план за спроведување на Европскиот столб за социјални права и ги повикува земјите-членки активно да го поддржат вработувањето за време на фазата на закрепнување по кризата поради коронавирусот. Ние сакаме да укажеме на важноста на постепен премин од итни политики кон политики за закрепнување за нашите пазари на труд, што ЕУ ќе ги поддржи од своите извори на финансирање – рече Валдис Домбровскис, извршен потпретседател за економија, при презентирање на новите цели.

Со новиот целен удел на вработените, ЕУ сака да врати најмалку 60 проценти од сите возрасни на училиште, односно да им обезбеди некаква форма на обука и понатамошно образование секоја година. Сето ова треба да го намали бројот на луѓе изложени на ризик од сиромаштија или социјално исклучување од најмалку 15 милиони луѓе. Патем, учеството на таквите лица по држави се движи од 10 проценти во најдобрата Чешка до 24 проценти во Романија.

На државите им беше препорачано да го охрабрат создавањето работни места и преминот на пазарот на трудот од ослабувачки сектори во растечки, особено дигиталниот и зелениот сектор. Овие нови мерки треба да вклучуваат три елементи – стимулации за вработување и поддршка за претприемачи, можности за обука и преквалификација и подобрена поддршка за услугите за вработување.

Посебно внимание ќе се посвети на лицата со попреченост кои имаат право да учествуваат во сите сфери на животот, како и на сите други. Европската комисија, исто така, објави предлог за транспарентност на платите за да се осигура дека жените и мажите се плаќаат еднакво за еднаква работа. Ова е еден од политичките приоритети на претседателката Урсула фон дер Лејен.

Во моментов, жените заработуваат 15 проценти помалку од мажите, а нивните пензии се 30 проценти пониски.

– Еднаквата работа заслужува еднаква плата, а транспарентноста е неопходна за еднаква плата. Жените треба да знаат дали работодавците се однесуваат фер кон нив. Ако мислат дека трпат неправда, мора да имаат можност да се борат за она што го заслужуваат – рече Фон дер Лејен.

Така, за две до три години, кога директивата стапува на сила, работодавачите ќе треба да им обезбедат на кандидатите информации за почетната плата или можниот опсег на почетна плата во огласот за слободно работно место или пред интервјуто за работа. Работодавачите нема да смеат да ги прашуваат кандидатите за нивните минати плати. Вработените ќе имаат право да бараат од работодавачот информации за нивната индивидуална оценка за плата и просечната оценка на платата, распределена по пол, за категории работници кои извршуваат еднаква работа или работа со еднаква вредност. Понатаму, работодавачите со најмалку 250 вработени мора да објават информации за јазот во платите помеѓу нивните работници.

За внатрешни цели, тие исто така треба да објавуваат информации за јазот во платите помеѓу работниците, расчленување по категорија на работници кои работат еднаква работа или работа со иста вредност. Доколку извештаите за плати откријат разлика во половите во платите од најмалку 5%, работодавачите кои не можат да ја оправдаат таквата разлика од објективни причини независни од полот, ќе треба да извршат проценка на платата во соработка со претставници на работниците. Годишните трошоци за пријавување на платите на работодавците се проценуваат на 379 до 890 евра за компании со повеќе од 250 вработени.

Откако предложената директива за транспарентност е усвоена од Советот и парламентот, земјите-членки ќе имаат рок од две години да ја транспонираат во националното законодавство и да ги достават релевантните текстови за транспозиција до Комисијата. Комисијата ќе ја процени предложената директива по осум години.

Поврзани вести

„Фолксваген“ плати казна од 9,5 милијарди долари за случајот „дизелгејт“ во САД

msp-admin

ФИТР: Два јавни повика во тек со 4,5 милиони евра ќе се наменат за почеток на економско заздравување на државата

msp-admin

„Тесла“ на чекор од отворање ланец на ресторани

Stefanija Kuzmanovska