СТАНДАРД life
КОМПАНИИ

Европските компании не се доволно амбициозни да ги намалат штетните гасови

Европските компании ќе ја зголемат температурата на Земјата за 2,7 степени Целзиусови до 2100 година со планираното намалување на емисиите на стакленички гасови, покажува најновата анализа на непрофитното здружение Carbon Disclosure Project (CDP).

„Европскиот корпоративен сектор произведува прегревање. Според поставените цели, тој е на пат да предизвика раст на температурата за 2,7 Целзиусови степени“, предупреди Максфилд Вајс, извршен директор на европскиот огранок на CDP.

Тоа е повеќе од еден степен повеќе од она што науката за климата вели дека можеме да ја зголемиме температурата ако сакаме да ги спречиме најкатастрофалните последици од климатските промени, посочува Вајс.

Здружението користи стандардизирани прашалници за собирање податоци и цели поврзани со заштитата на климата од компаниите.

Тековната анализа се заснова на податоци од скоро 1.000 европски компании, кои сочинуваат скоро 80 ​​проценти од вкупната пазарна капитализација во Европа. Податоците беа доставени до CDP во 2020 година.

„Позитивно е што водечките корпорации во многу сектори сега поставуваат амбициозни цели и ги намалуваат емисиите, што покажува дека е изводлива брза декарбонизација“, додаде тој.

„Сепак, бидејќи помалку од 10 проценти од компаниите имаат доволно амбициозни цели, нашите нови податоци покажуваат дека компаниите и финансиските институции треба да делуваат поцврсто за да ги постигнат своите цели“, додаде Вајс.

Анализата покажа дека Данска, Шведска и Швајцарија се најблиску до целите на Парискиот климатски договор, што треба да гарантира дека температурата ќе се искачи „значително помалку од два степени Целзиусови“.

Белгија и Велика Британија и Италија се на пат кон најголем пораст на температурата, од три степени, утврди CDP.

На Париската климатска конференција во 2015 година, скоро сите земји во светот ветија дека ќе го ограничат глобалното затоплување на значително помалку од два степени Целзиусови во споредба со нивото од 1990 година, потсетува агенцијата „ДПА“.

Поврзани вести

Директорите заработуваат 320 пати пoвеќе од просечниот работник

msp-admin

Словенија сопира со воведувањето на 5G технологијата

msp-admin

Европски суд потврди дека Лего коцките се „единствени“

Влатко Зорба