СТАНДАРД life

Климатски промени

КОМПАНИИ

Европските компании не се доволно амбициозни да ги намалат штетните гасови

Влатко Зорба
Европските компании ќе ја зголемат температурата на Земјата за 2,7 степени Целзиусови до 2100 година со планираното намалување на емисиите на стакленички гасови, покажува најновата...
КОМПАНИИ

Гејтс сака да инвестира 2 милијарди долари во борбата против климатските промени

Влатко Зорба
Основачот на „Мајкрософт“, Бил Гејтс, сака да инвестира вкупно 2 милијарди долари во следните пет години во проекти и стартап компании за да се избегнат...
КОМПАНИИ

Глобалните емисии на метан се еднакви на отпечатоците од јаглерод во Европа во 2020 година

Влатко Зорба
Емисиите на метан паднаа минатата година со падот на производството на нафта и гас, но сепак тие се еквивалентни на вкупните емисии на јаглерод диоксид...
КОМПАНИИ

PepsiCo ја удвои својата цел за намалување на влијанието на климатските промени

Влатко Зорба
PepsiCo ги објави своите планови за удвојување на климатските цели базирани на наука, а тоа е да се намалат емисиите на стакленички гасови за повеќе...
КОМПАНИИ

Климатски промени: Искористи ја сончевата енергија, во државава имаме 280 денови Сонце годишно

msp-admin
Поради ограничените енергетски ресурси, обновливите извори на енергија имаат голема важност. Во обновливи извори на енергија спаѓаат: енергијата добиена од водата, ветерот, биомасата, сончевото зрачење...
АНАЛИЗИ

Климатски промени или коронавирус: Што ќе ја предизвика следната глобална финансиска криза?

msp-admin
Дали следната глобална финансиска криза ќе биде предизвикана од климатските промени? Или ќе дојде како резултат на пандемијата од коронавирусот? Банката за меѓународни порамнувања (БИС)...
ТЕХНОЛОГИЈА

Дали спасот за планетата е луѓето да престанат да се размножуваат?

msp-admin
Во екот на глобалното затоплување, НАСА спровела истражување кое покажува дека човечкиот фактор е најзаслужен за климатските промени кои моментално ги преживуваме и кои ќе...
АНАЛИЗИ

Зошто бизнисите не можат сами да се справат со климатските промени?

msp-admin
Климатските промени забрзуваат. За да избегнеме катастрофален пораст на температурата, сега мора да ги ограничиме јаглероднитеемисии и да започнеме со нулта емисија до 2050 година....