24.8 C
Скопје
30 септември, 2023
СТАНДАРД life
КОМПАНИИ

Германците ја потценуваат можноста за губење на работни места поради автоматизацијата

Германските високообразовани работници многу помалку стравуваат дека би можеле да останат без работа поради автоматизацијата отколку нивните колеги во другите земји, а најмногу стравуваат од финансискиот и осигурителниот сектор, покажа истражувањето.

Околу 41 процент од испитаниците изјавиле дека се плашат повеќе во изминатите 12 месеци дека технологијата ќе им ги скрати работните места, што се припишува на забрзана дигитализација во пандемијата на коронавирус, според истражувањето спроведено на околу 210.000 работници во 190 земји.

Истражувањето е спроведено минатата година од порталите за вработување „Степстон“, меѓународната берза на работни места „Мрежата“ и „Бостон консалтинг груп“ (БЦГ).

Откриле дека најголемата грижа владее кај работниците во финансискиот и осигурителниот сектор.

Експертот за пазарот на трудот во БЦГ, Рајнер Штрак, истакна дека двата сектори не произведуваат никаков опиплив производ.

„Тие имаат само луѓе и ИТ“, рече Страк.

Истражувањето откри големи разлики меѓу земјите. Во Сингапур дури 61 процент од испитаниците се плашат дека автоматизацијата ќе ги „проголта“ нивните работни места, отколку пред една година, во Кина 48 проценти, а во САД 44 проценти.

Во европските земји каде што се зборува германски, вознемиреноста е помалку изразена. Во Швајцарија, 36 проценти од испитаниците повеќе се плашат да не ја изгубат работата поради автоматизација, во Австрија 32 проценти, а кај Германците само 28 проценти.

„Германија се приближува малку наивно кон проблемот со автоматизацијата. Ковид не катапултираше 10 години во дигиталната иднина веќе “, предупреди Страк.

Поврзани вести

Гејтс препорачува пет книги кои му помогнале во оваа напорна година

msp-admin

Производството на Volvo може да сопре за два до четири месеци

Влатко Зорба

Од 2035 година, ГМ ќе произведува само електрични автомобили

Влатко Зорба